Weersverwachting
Hoogeveen
Meer weer in Hoogeveen
 

Met dank aan:


Logo bouw- en klusbedrijf Louis
Logo gemeente Hoogeveen
Logo Bruins administratie

Volatiliteitsprijs


Met dank aan en gesponsord door Eric van Dusseldorp

Volatiliteitsprijs

Na het toernooi wordt een unieke, nog nooit eerder vertoonde prijs uitgereikt: de volatiliteitsprijs.

Een partij – uit de eerste vijf rondes – met de meeste gemiste winstkansen wordt beloond met 100 euro, te verdelen over de twee spelers.

Hoe het werkt

Deze volatiliteitsprijs is gebaseerd op de analysegrafiek die steeds bij partijen op Toernooibase verschijnt. Iedere gemiste kans levert een punt per partij op. We hebben vastgesteld dat een gemiste kans het verschil is tussen een waardering (Kingsrow) van 1,0 of meer en 0,5 of minder. (Uiteraard geldt dit voor zowel plus als min.) Dus als een dammer een stand met bijv. een waardering van 1,23 verprutst naar 0,43, levert dat een punt op. Maar als een dammer een waardering van 5 ziet vervliegen naar 1,5, levert dat geen punt op, want hij blijft gewonnen staan. Een verloop van 1,0 naar 0,51 levert geen punt op, net zo min als een verloop van 0,99 naar 0,50. Een verloop van 0,9 naar bijvoorbeeld -3 levert geen punt op. Gemiste remisekansen worden immers niet gehonoreerd.

Het gaat steeds om het verloop binnen 1 zet.

Spelers hoeven, behalve misschien protesteren, niets te doen. Alles wordt gedaan.

Bonuspunten

Het is leuk als in een volatiele partij beide spelers kansen missen. Daarom is besloten een bonuspunt toe te kennen als beide spelers een winst als hierboven beschreven missen. Dus dan 3 i.p.v. 2 punten. En als beide spelers twee winstkansen missen: geen 4 maar 6 punten. Een laatste jump naar de winst levert geen punt op, want er wordt niets gemist.

Voorbeeld

Voorbeeld: https://toernooibase.kndb.nl/applet/oerterpapplet2.0/get/getEvaluationGraph.php?appletid=325913&taal=

Op de 24e zet gaat het van -1,15 naar 0,08. Een gemiste winst dus en een punt. Op de 35e zet gaat het van –2,72 naar 0. Weer een gemiste winst dus, weer een punt. Op de 38e zet gaat het van 2,98 naar -4,02. Weer een gemiste winst dus, weer een punt. Maar omdat het hier gaat om een gemiste winst van de tegenstander, volgt hier een bonuspunt. Op de 40e zet gaat het van -4,1 naar 0, dus weer een punt. Het ‘plateau’ tussen de 39e en 40e zet levert natuurlijk niets op. Na de 42e zet volgt een echte winst, dus levert niets op. Totaal 5 punten.

Ex aequo

Bij gelijk aantal punten is het grootste aantal bonuspunten beslissend. Staat het dan nog gelijk, dan beslist het grootste waarderingsverschil binnen een partijzet. Ter illustratie (zie onder Voorbeeld): op de 38e zet is dat verschil precies 7.

Expres volatiel dammen

Indien beide spelers, bijvoorbeeld in een geheide remisestand, besluiten expres volatiel te dammen (door bijvoorbeeld om de beurt kansen te missen) en dit wordt geconstateerd, dan telt hun partij niet mee voor het volatiliteitsklassement.

Uitslag

Een dag voor de prijsuitreiking zal de voorlopige uitslag bekend zijn. Er kan dan nog gereclameerd worden via e.vandusseldorp[at]kpnmail.nl Tijdens de prijsuitreiking is de uitslag definitief.

Tussenstanden worden geplaatst op de toernooisite alsmede op de facebookgroep ‘International draughts’.


Datum 15-8-2021

MFC De Magneet, Grote Beer 20, 7904 LW Hoogeveen