Damclub Hoogeveen handhaaft zich in ereklasse


Michel Stempher

Damclub Hoogeveen heeft afgelopen zaterdag de beslissende nacompetitiewedstrijd winnend afgesloten. In eigen huis was het tiental middels drie overwinningen en zeven puntendelingen een maatje te groot voor de kampioenen van de hoofdklasse: VBI Huissen 2. Door dit resultaat verblijft het Drentse topteam ook volgend seizoen nog in de ereklasse.

Damclub Hoogeveen was na een desastreus verlopen slotronde van de reguliere competitie geheel tegen de verwachtingen in veroordeeld tot de nacompetitie. In deze allesomvattende wedstrijd trof de Drentse formatie in VBI Huissen 2 een op het bot gemotiveerde kampioen van de hoofdklasse aan. De wedstrijd startte met twee snelle puntendelingen: Nick Waterink en Natalia Sadowska bereikten te weinig om potten te kunnen breken tegen oud-Hoogevener Jan van Loenen en Joost Hendriksen. (2-2)

Hierna was het wel raak. Zainal Palmans opende de score na een uiterst precies harmonieus omsingelingsspel. Er restte er voor tegenstander Emiel Leijser niets anders meer dan het offeren van een schijf. Enkele zetten later zou Palmans ook een tweede schijf oppeuzelen, maar dit liet Leijser zich niet meer bewijzen. Rick Hakvoort had inmiddels ook een uiterst kansrijke stand bereikt tegen Marcel Janssen. Hakvoort vond niet de sterkste voortzetting, waarna Janssen afwerkte naar remise. Tussen al het geweld rond de borden van Zainal Palmans en Hakvoort kwamen broer Maikel Palmans en teamcaptain Michel Stempher niet verder dan gelijkwaardige gelijke spelen tegen Willem Hoek en Theo Berends. (7-5)

Met twee lastige standen en twee kansrijke posities was er nog van alles mogelijk in de strijd om lijfsbehoud. In de tijdnoodfase viel opeens alles de goede kant op voor Hoogeveen. Toptalent Sytze Spijker speelde een uiterst agressieve wedstrijd tegen internationaal damgrootmeester Geert van Aalten. Van Aalten had de hele partij het gevoel dat hij onder druk stond, maar kreeg in het middenspel toch de voordelige positie. Spijker raakte niet onder de indruk en door het vinden van de meest handige zetten werd de veilige remisemarge bereikt. Het andere toptalent Lisa Scholtens speelde net als Sytze een erg sterke partij. Tegenstander Dirk Joosten werd compleet murw gespeeld en vond onder de toegenomen druk niet meer de beste zetten, waardoor de tweede overwinning van Hoogeveen een feit was. (10-6)

Met nog twee partijen te gaan kon het niet meer misgaan voor de Drenten. Klaas Leijenaar stond namelijk een schijf voor tegen Fleur Kruysmulder en Maarten Wichgers had zijn lastige stand al knap weten te keepen. Na de opgave van Kurysmulder en de remise van Wichgers stond de eindstand van 13-7 op het scorebord. Dankzij deze overwinning speelt Damclub Hoogeveen ook het volgende seizoen in de ereklasse.


Terug naar overzicht