Tiener Roland Kreeft uit Hoogeveen verrassend naar finale NK dammen.


'Ik verheug me enorm op het NK met al die toppers'

Bert Dollekamp

De 17-jarige Roland Kreeft uit Hoogeveen schuift na een sterk optreden in de halve finale verrassend aan bij het NK dammen, dit najaar in Drachten. Hij treft daar onder meer oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman, die in zijn poule na een valse start de show stal.

Sinds jaar en dag mondt de halve finale van het NK dammen uit een ware slijtageslag. In vier poules verdringen zich steeds acht spelers om twee tickets voor de finale. Bij de bookmakers was n plaats op voorhand al vergeven aan niemand minder dan vijfvoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman.

De als Isralisch burger geregistreerde ex-Rus mag meedoen, omdat hij meer dan een jaar in Nederland woont. Zowaar moest Schwarzman na een kloknederlaag en een benauwde remise flink aan de bak, maar met vijf klinkende zeges op rij stelde hij orde op zaken, zodat het NK er een smaakmaker van formaat bij heeft.

Ultieme vuurproef

Van de noordelijke deelnemers wist jeugdtopper Roland Kreeft ook bij de senioren definitief door te breken. Ten koste van plaatsgenoot Rick Hakvoort opende de 17-jarige Hoogevener het bal, waarna hij in een bloedstollend gevecht de punten deelde met Matheo Boxum, vorig NK met 14 jaar nog de jongste finalist sinds Harm Wiersma. Nadat Kreeft ook de Twent Erik ten Hagen had gevloerd, wachtte hem in de drie slotduels de ultieme vuurproef.

Zowel een mooie positiepartij met koploper Ben Provoost als een vlijmscherp duel met tweevoudig jeugdwereldkampioen Simon Harmsma bleef onbeslist, waarna Kreeft in de slotronde de Emmenaar Jan van Meggelen trof. ,,Bij remise zou ik vrijwel zeker met Simon en Matheo om n finaleplek moeten herkampen. Mijn beste kans was dus om tegen Jan vol voor de winst te gaan.

Geitenpaadje

En zo geschiedde. Vanuit een geladen klassiek middenspel dreigde Kreeft langs de rand naar dam door te breken. Dat wist Van Meggelen ten koste van een schijf te voorkomen, maar toen hij het laatste geitenpaadje naar remise miste, voltooide Kreeft met vaste hand zijn missie. ,,Geweldig dat het gelukt is. Ik verheug me enorm op het NK met al die toppers.

Matheo Boxum kwam op de meet een punt tekort, maar zette zich snel over de teleurstelling heen. ,,Naar mijn idee was mijn spel best ok. Mijn eerste NK-finale beviel mij erg goed, dus wel jammer dat het nu net niet lukte. Gelukkig zijn er nog genoeg andere mooie toernooien op de damkalender van 2024.

Strijdlust

Het scheelde weinig of ook Nick Waterink uit Hoogeveen had zich geplaatst. De 24-jarige Drent stond in zijn poule alleen op kop, maar in een ware heksenketel tegen Wouter Ludwig ging het helemaal mis. ,,Mijn eigen strijdlust was een beetje mijn ondergang. Ik had beter wat voorzichtiger kunnen spelen. Ook in de barrage met Jan van der Star ging Waterink onderuit. ,,Ik stond op het punt om de eerste partij te winnen, toen de kansen keerden en ik zelfs nog verloor. Het is niet anders.


14-3-2024

Terug naar overzicht