Damclub Hoogeveen veroordeeld tot nacompetitie


Michel Stempher

Het is de dammers van Damclub Hoogeveen niet gelukt om hun sterke uitgangspositie voor aanvang van de laatste ronde te verzilveren. In de uitwedstrijd tegen het al gedegradeerde Dammers Uit Oost uit Doetinchem verloor de Drentse formatie onverwachts met 11-9 en daarmee is zij op de 9e plaats geŽindigd. Op 16 maart heeft Damclub Hoogeveen in de nacompetitie een herkansing in een thuiswedstrijd tegen VBI Huissen 2, de kampioen van de hoofdklasse.

Een wiebelende damklok, een koffiekopje dat aan gruzelementen ging: het bleek het begin van een verschrikkelijke middag voor Hoogeveen. Henk Grotenhuis liet zich vanuit de opening opsluiten door Tom Rinner en er restte Grotenhuis niets anders dan een schijf te geven en daarmee de partij te verliezen. Nadat Rick Hakvoort na een sterke centrumpartij niet verder wist te komen dan remise en nadat Martijn Vissers de punten had gedeeld met Jochem Zweerink in een gelijkwaardige partij, stond het 4-2 voor Dammers Uit Oost.

Zainal Palmans wist iets terug te doen door Bert Woolschot te verschalken in een spel met een klassiek karakter. Erna volgde een reeks remises van Klaas Leijenaar, Michel Stempher, Maikel Palmans. Doordat Maarten Wichgers aankeek tegen een kansloze stelling, was de virtuele tussenstand 9-7 voor Dammers Uit Oost.

Aan jeugdspelers Lisa Scholtens en Sytze Spijker de zeer lastige taak om orde op zaken te stellen. Beide spelers kwamen erg ver, maar geen van beiden wist de kansen te verzilveren. Lisa kon in een macro-eindspel eenvoudig winnen door een 2-om-3 combinatie met damafname, terwijl Sytze Spijker met een schijf voorsprong alsnog moest berusten in een gelijkspel: 11-9 voor Dammers Uit Oost.

Dankzij deze nederlaag moet Damclub Hoogeveen het op 16 maart in eigen huis opnemen in de nacompetitie tegen VBI Huissen 2. De reserves van de landskampioen werden in hun klasse afgetekend kampioen en daarmee is duidelijk dat de Drenten uit een ander vaatje zullen moeten tappen om een extra jaar ereklasse te garanderen. 


3-3-2024

Terug naar overzicht