Damclub Hoogeveen komt tekort in Gouda


Michel Stempher

Het eerste tiental van damclub Hoogeveen is afgelopen zaterdag tegen zijn derde nederlaag op rij aangelopen. De tegenstanders uit Gouda waren met 12-8 een maatje te groot voor het ereklasseteam uit Drenthe.

Net als in de vorige ronde keek Hoogeveen ook in deze derde ronde al tegen een achterstand aan, nog voordat de wedstrijd officieel begon. WK-deelnemers Martijn van IJzendoorn en Sven van Winkel kregen van de organisatie namelijk toestemming om vooruit te spelen, met een 3-1 tussenstand voor Gouda tot gevolg. Teamcaptain Michel Stempher en Rick Hakvoort konden hier niet veel aan veranderen. In twee redelijk vlakke partijen werd de balans nooit verbroken met remises als logische uitkomsten. (5-3 Gouda)

De overige spelers van de dammacht uit Hoogeveen waren door deze twee snelle remises extra scherp, want binnen no-time werd de achterstand omgezet in een voorsprong. Voorzitter Maarten Wichgers was de eerste die een tweepunter op het scorebord kon bijschrijven na een fenomenale omsingelingspartij tegen de Zeeuw Daaf Kasse. Direct daarna was het Maikel Palmans die zijn tegenstander André Venema vloerde. Of beter gezegd: Venema vloerde zichzelf in een totaal gelijkwaardig eindspel door zijn dam pardoes weg te geven.  (7-5 Hoogeveen)

Ondanks de voorsprong was het voor Hoogeveen al duidelijk dat de wedstrijd winnen een onmogelijke opgave zou worden, gezien de standen op de resterende borden. Dit werd er niet beter op toen Henk Grotenhuis een prachtige stand net niet in winst wist om te zetten en toen Keita Desmet uit het niets een schijf moest offeren tegen de voormalige Nederlands kampioen Wieger Wesselink en daarmee de partij verloor. (8-8)

Aan Klaas Leijenaar (tegen de kopman Erno Prosman) en Martijn Vissers (tegen Erik Hoogendoorn) vervolgens de zeer lastige opgave om hun dramatische stellingen nog te keepen. In beide gevallen lukte dit dan ook niet, waardoor Hoogeveen ook de derde wedstrijd heeft verloren. (12-8 voor Gouda)

Op 4 november wacht de Drentse derby tegen Hijken DTC. Hoogeveen zal deze wedstrijd starten met een 3-1 voorsprong door een overwinning van Klaas Leijenaar en een remise van Maarten Wichgers tegen de jeugd-WK-deelnemers Matheo Boxum en Roland Kreeft.


Datum: 16-10-2023

Terug naar overzicht