Ruime overwinning voor HDC 3

Hans van Gijssel


> Lees verder

Witte v Moort te sterk voor HDC 2

Gert Bosker


> Lees verder

Geflatteerd verlies jeugdteam

Gerard Bruins


> Lees verder

Damclub Hoogeveen slaat toe in Westerhaar na fabelachtige comeback

Michel Stempher


> Lees verder

Hoogeveense damster Lisa Scholtens heeft nog uitzicht op WK-podium


Zainal Palmans

Willemstad / Hoogeveen ľ Het is ongekend spannend op het WK dammen vrouwen in Curacao. Lisa Scholtens van de Hoogeveense damclub doet het erg goed. Na 14 rondes te hebben gespeeld staat zij op een mooie vierde plek. Vandaag is de laatste ronde. Bij winst maakt zij nog goede kans op een derde plek. Dat zou een ongekende prestatie zijn voor de 18-jarige WK-debutante.


Na haar zure nederlaag tegen grootmeester Darya Tkachenko in de 11e ronde, herstelde Lisa zich knap in ronde 12 en 13. De degelijke Oekra´ense duo grootmeester Olga Baltazhy en internationaal meester Yuliia Makarenkova stond op het programma. Winnen van die twee is een hele prestatie op zich. Beide spelers hebben ruim 30 jaar ervaring op het hoogste niveau.

In ronde 12 speelde Lisa eerst tegen Baltazhy. Lisa kreeg haar openingsvoorbereiding op het bord. Baltazhy dacht makkelijk een schijf te kunnen winnen, maar werd verrast door een sluwe variant. Deze variant zorgde ervoor dat de Oekra´ense een lege vleugel kreeg. Het vervolgplan van Lisa liet zich makkelijk raden, namelijk doorbreken op die vleugel. Dit gebeurde en de winst werd snel binnengehaald. Makarenkova was de volgende slachtoffer. In de opening was zij niet scherp waardoor Lisa al snel makkelijk speel kreeg. In het middenspel liet de Oekra´ense ook een opsluiting toe en daar kwam ze nooit meer uit. Lisa liet de Oekra´ense nog sparteren nadat ze een snelle winstvariant niet deed, dus kreeg zij een tweede herkansing in het eindspel. Dit maakte ze voltreffelijk af.

Door deze twee overwinningen zat een WK-titel er nog in, maar dat was te hoog gegrepen. In de 14e ronde ging het mis tegen de bijna wereldkampioene Viktoriya Motrichko uit Oekra´ne. Lisa kwam aanvallend uit de opening en voerde de druk op bij de koploopster. De spanning steeg toen beide dames in tijdnood zaten. Lisa had de betere stand en kreeg ook een opgelegde kans om de partij naar zich toe te trekken. Door de tijdsdruk raakte de 18-jarige in paniek en blunderde waardoor Motrichko de partij simpel won met een combinatie. Een behoorlijke anti-climax voor Lisa die op weg leek te gaan naar een stunt.

In de laatste ronde van het WK speelt Lisa tegen de Poolse grootmeester Marta Bankowska. De uitslag, stand en de partijen zijn terug te vinden op toernooibase.kndb.nl.


Terug naar overzicht