Lisa Scholtens geklopt door grootmeester op het WK dammen vrouwen


Zainal Palmans

Willemstad / Hoogeveen – Het is Lisa Scholtens na elf rondes niet gelukt om haar tweede plek vast te houden op het WK dammen vrouwen in Curaçao. Met nog vier rondes te gaan staat zij met 13 punten op de vijfde plaats. Ze heeft nog een zwaar programma voor de boeg, onder wie de koploopster Viktoriya Motrichko uit Oekraïne.

In de negende ronde trof ze hekkensluiter Galina Petukhova uit Amerika. Zij wist dit WK nog maar een punt te halen. Lisa kreeg al snel voordeel in het centrum en na een fout van de Amerikaanse maakte de damster van de Hoogeveense damclub het keurig af via een doorbraakcombinatie. Dit was Lisa’s vierde overwinning.

Ontregelen
Vanaf de tiende ronde zou ze alle grootmeesters in het toernooi nog treffen. De eerste grootmeester was de Poolse en clubgenote Natalia Sadowska. Sadowska is in het verleden tweemaal wereldkampioene geworden. Zij heeft als doel om op dit WK haar derde wereldtitel te winnen. Kortom, ze was erg gemotiveerd om van Lisa te winnen. Lisa begon de partij rustig, maar koos daarna voor een creatieve variant om Sadowska te ontregelen. Dit lukte aardig, maar de ervaring van de Poolse bracht haar niet uit balans. Toch haalde Lisa op haar gemakje een punt. Een knappe prestatie van de WK-debutante.

Blunder
In de elfde ronde trof ze, de van oorsprong Oekraïense grootmeester, Darya Tkachenko. Tkachenko woont nu al twee jaar in Nederland. Zij is dit jaar Nederlands kampioene geworden. Lisa heeft in de onderlinge duels nog altijd van haar verloren. Ook op dit toernooi ging het mis. Lisa kwam aanvallend uit de opening, maar koos in het middenspel voor het hazenpad door de stand te versimpelen. Dit had ze niet moeten doen. De stand verdiende scherp en creatief spel, wat ook meer past bij haar. Daarna kwam ze weliswaar onder druk te staan, maar niet verloren. Op het moment suprême kon Lisa remise maken, maar door tijdsdruk blunderde zij waardoor Tkachenko met een simpele combinatie won.

Gemotiveerd
Met nog vier rondes te gaan kan er nog van alles gebeuren. Een podiumplek zit er nog in, maar dan moet er wel gewonnen worden. En winnen op het WK is een zeldzaam iets. Lisa is in ieder geval gemotiveerd om de laatste rondes alles te geven. Volg het WK via toernooibase.kndb.nl. Daar vind je de partijen, uitslagen en de stand.


Terug naar overzicht