HDC 3 stunt tegen kampioen SSS Kampen


Gerard Bruins

Vooraf werd gekscherend gezegd als we maar niet met 15-1 of zoiets verliezen. Winnen heeft het jeugdige team niet gedaan maar zij zaten er wel heel dicht bij. In de slotfase lagen er op de laatste twee borden die nog speelden nog volop winstkansen. Maar teruggaand naar de start. Het Hoogeveense team trad aan met twee invallers maar ook Kampen miste een paar sterke spelers. De allerbeste, Nico Lugthart, was er wel bij.

Nick Bolks mocht er tegen hem knokken voor een punt. In een knotsgekke partij leek Lugthart veel beter te staan maar in de praktijk viel dit zwaar tegen. Nick ging niet de angsthaas spelen maar speelde het linke spel volledig mee. Wel combineerde Lugthart naar dam, te duur zoals Nick liet zien. De dam ging eraf en de resterende stand was duidelijk in het voordeel van Nick. Hij was echter tevreden met een punt en dat was gezien het grote ratingverschil volkomen terecht.

Het leek de verkeerde kant op te gaan toen zowel Wilmer Oostindjer als Gert Kortleven nog te kort kwamen tegen Teun van Gelder en Henk Kamminga. Invaller Henk Lip laat dit seizoen zien dat hij als invaller bepaald geen verzwakking is. Hij speelde een prima partij tegen Harwin Reuvekamp. Geen moment kwam hij in de problemen en behaalde een keurige remise. Vervolgens kwam het “stief kwartiertje” van de allerjongsten in het team. Vaak komen ze op het eind te kort maar al doende leert men.

Siebe Kortleven bouwde zijn partij tegen Harm Kist uitstekend op en had een goed antwoord op een paar kromme zetten van zijn tegenstander. Het eindspel speelde hij niet perfect maar ook Kist had remisekansen. Toen hij deze miste, maakte Siebe het feilloos af. De tweede jonkie Mart Slim deed het al even goed tegen Johan Wezenberg. Deze zadelde zich zelf op met een blok waar geen beweging in te krijgen was. Mart wachtte geduldig af totdat Wezenberg helemaal vastliep. Mooie overwinning Mart. Hiermee was de stand weer gelijk en met de stand in de resterende partijen leek het warempel nog winst te worden.

Gerard Bruins had intussen tegen Geert van der Molen een beresterke positie opgebouwd en hij leek rechtstreeks op de overwinning af te stevenen. In een 5 om 5 stand moest van der Molen offeren en Gerard leek met de winst van een tweede schijf naar winst toe te werken. Helaas stonden zijn schijven slecht opgesteld waardoor van der Molen door het oog van de naald kroop.

Alle ogen waren toen gericht op Bart Jan Kortleven tegen Piet Dijkstra. Hij speelde de klassieke partij fantastisch tegen. Steeds had hij het beste van het spel en op de 43e zet had hij kunnen winnen met een offer en een leuke combinatie. Hij bleef daarna aandringen maar de sluwe vos Dijkstra liet zich de remise niet ontglippen. Ondanks het feit dat er niet gewonnen werd, was de teamleider uitermate content met het spel van het team.


26-2-2023

Terug naar overzicht