Topdamster Lisa Scholtens (19) pakt met behendig spel brons op het EK Vrouwen rapid


> Lees verder

Dammers HDC kennen een sterk damseizoen


Hoogeveensche Courant

Hoogeveen – Ondanks de thuisnederlaag van HDC Hoogeveen op CTD Arnhem (9-11), kunnen de Hoogeveense dammers terugkijken op een sterk seizoen in de ereklasse. HDC Hoogeveen is op de zesde plek geëindigd met tien wedstrijdpunten uit elf wedstrijden. De beste prestatie in de Hoogeveense damhistorie. In de voorlaatste ronde was Hoogeveen al veilig van lijfsbehoud in de ereklasse. De laatste ronde was voor de HDC niet meer van groot belang.

HDC Hoogeveen keek al vroeg in de wedstrijd naar een achterstand. NK-finalist Rick Hakvoort moest zijn vierde (!) achtereenvolgende nederlaag incasseren. Ditmaal was Douwe Hokwerda te sterk voor Hakvoort. Hakvoort koos in het middenspel voor een riskante speelplan en dat kostte hem de kop. (0-2).

Gelijkmaker

Teamleider Michel Stempher schoot de gelijkmaker binnen tegen Henk Grotenhuis ten Harkel. Stempher was in het middenspel zeer handig in het klassieke speltype. Grotenhuis ten Harkel, speelt volgend seizoen voor Hoogeveen, bouwde het wat ongelukkig op en daar profiteerde Stempher optimaal van. (2-2)

Toch was het Arnhem die weer op voorsprong kwam. Jeugdspeler Wouter Sosef verloor van Maarten Linssen. Sosef stond de hele partij lichtelijk onder druk. In het late middenspel liet hij een doorbraakcombinatie toe om vervolgens daarna zelf door te breken. Dit bleek helaas verliezend. Sosef kon na de doorbraakcombinatie zich simpel verdedigen via een andere actie. (2-4)

Flinke achterstand

De voorsprong werd verder uitgebreid door Arnhemmer Bart Terwel tegen Maarten Wichgers. Wichgers ging het avontuur aan met een zware hekstelling. Terwel was te nuchter om niet mee te gaan in de ambities van Wichgers. In het middenspel koos Wichgers voor een verkeerde opbouw en verloor na een stille zet van zijn opponent. (2-6)

Hoogeveen kon deze achterstand niet meer rechttrekken. Alleen Martijn Vissers won knap van topspeler Frerik Andriessen met een simpele combinatie naar dam. De overige partijen eindigden allemaal in remise. Van de remisepartijen deed Nick Waterink het uitstekend door de Afrikaanse grootmeester Macadou N’Diaye af te stoppen. Ook Roland Kreeft, Hoogeveens Sporttalent 2022, deed het erg knap met een puntendeling tegen Hin Wong.

Topscorer

Dit seizoen werd Zainal Palmans topscorer van HDC Hoogeveen met een indrukwekkende score van plus 6. Hij verloor geen enkele wedstrijd en zorgde voor zes overwinningen. Nick Waterink werd tweede met een knappe plus drie score en Michel Stempher deed het met een plus 2 score ook verdienstelijk.  Het nieuwe damseizoen wordt in september weer gestart.

 


26-2-2023

Terug naar overzicht