HDC 2 speelt gelijk tegen Huizum

Gert Bosker


> Lees verder

HDC 3 deelt de punten

Hans van Gijssel


> Lees verder

Jeugdteam knokt zich naar overwinning

Gerard Bruins


> Lees verder

Terug op aarde

Hans van Gijssel


> Lees verder

Dammers HDC Hoogeveen slaan toe in cruciaal duel


> Lees verder

Dammers HDC Hoogeveen gehuldigd voor prestaties op WK


Hoogeveensche Courant

Het was maandag een bijzondere clubavond voor de leden van de Hoogeveense damclub (HDC). De prijswinnende jeugddammers, die twee weken geleden meededen aan het wereldkampioenschap voor jeugddammen in Turkije, werden gehuldigd door de trotse damleden. Wethouder Roelof Bisschop van de gemeente Hoogeveen zette de damkampioenen ook in het zonnetje.

Lisa Scholtens (17) was zeer succesvol. Zij pakte bij de junioren de wereldtitel op het onderdeel rapid. Zij ging niet alleen met goud naar huis, want ze won ook het zilver bij het sneldammen en brons in het reguliere toernooi. Scholtens is hiermee voor de tweede keer wereldkampioen geworden, want vorig jaar won ze voor het eerst goud bij de aspirantencategorie.

Geweldige prestatie

Wethouder Bisschop was erg onder indruk van haar dam-cv: „Het is een geweldige prestatie wat Lisa heeft neergezet en daar zijn we erg trots op. Met haar damtalent gaan we vast nog meer succesverhalen van haar horen.” Ook Gerard Bruins (jeugdleider) ziet een mooie damtoekomst in het vooruitzicht voor de wereldkampioene: „Lisa is als 8-jarige via het schooldammen op de damclub gekomen. Bij haar eerste NK voor meisjes werd ze al direct kampioen. Ik kan je garanderen dat haar honger naar succes nog lang niet is gestild.”

Roland Kreeft (16) won tweemaal brons op het WK: in het reguliere toernooi en bij het sneldammen. Voor Kreeft is 2022 zijn meest succesvolle damjaar tot nu toe. In de zomer werd hij namelijk ook tweemaal Europees kampioen. De prestaties op het WK geeft zijn damjaar extra glans. „Roland heeft een duidelijke ambitie”, zei wethouder Bisschop in zijn toespraak. „Ik ben overtuigd dat hij slaagt in zijn weg naar het grootmeesterschap. De prestaties die hij nu laat zien zijn alvast een goed voorteken.”

Internationaal niveau

„Roland wordt met de dag sterker en is een belangrijke kracht voor het eerste team van Hoogeveen in de ereklasse”, voegde Gerard Bruins toe.

Sytze Spijker (15) deed voor het eerst mee aan het WK. Dit jaar brak hij echt door. Hij werd verrassend Nederlands kampioen bij de aspiranten. Op het WK liet hij, met een bronzen medaille bij het rapid, ook zijn visitekaartje zien op internationaal niveau. „Spijker is een laatbloeier”, zegt Bruins. „De laatste twee jaar heeft hij een enorme ontwikkeling doorgemaakt door veel te trainen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.” Wethouder Bisschop bewonderd zijn instelling: „Zijn topprestatie op het WK komt niet aanwaaien. Sytze heeft een uitstekende focus, geeft nooit op en is zeer gedisciplineerd in het voorbereiden van zijn tegenstanders.”

In de watten gelegd

Elise Schouten (15) viel niet in de prijzen, maar deed het ook erg goed op het WK bij de aspiranten meisjes. Schouten eindigde op een zevende plek in het reguliere toernooi. Zij werd door de Hoogeveense damclub uiteraard in de watten gelegd. De huldiging werd afgesloten met een terugblik op het WK middels een aantal damfragmenten van de spelers en een gezellige rapidtoernooi voor de damleden.


15-11-2022
Foto: Andre Weima

Terug naar overzicht