Jeugddammer Roland Kreeft Europees kampioen


> Lees verder

Roland Kreeft aan de leiding op EK Jeugddammen


Hoogeveensche Courant

Nevsehir / Hoogeveen In de Turkse stad Nevsehir is maandag het Europees kampioenschap jeugddammen begonnen. De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) is daar aanwezig met een delegatie van 16 jeugdtalenten, onder wie twee Hoogeveense damtoppers: Nicole de Vries (18) en Roland Kreeft (16). Na vijf rondes gaat Kreeft aan de leiding bij de aspiranten en bezet De Vries een gedeelde vierde plaats bij de junioren meisjes.

Kreeft heeft begin juli het Nederlands kampioenschap aspiranten met een derde plaats afgesloten. Terugkijkend op het toernooi was hij niet tevreden. Het spel wat hij speelde was wisselvallig. Het NK verliep niet volgens plan. Ik was op veel momenten onnauwkeurig en nam soms onnodig veel risico. In de barrage voor de eerste plek verloor ik van mijn concurrenten. Dit was een zware klap. Het EK moest daar verandering in brengen. Hij had niet veel tijd om te herstellen. Na het NK ging hij eerst op vakantie om vervolgens met een frisse blik het EK in te gaan. De reset op mentaal en technisch vlak heeft zn vruchten afgeworpen, want na vijf rondes gaat hij aan de leiding met maar liefst 9 punten. Zijn enige remisepartij was tegen de nummer twee, de Pool Dominik Rubjak in de derde ronde. Rubjak heeft ook 9 punten, maar een zwakker programma gehad waardoor Kreeft op de eerste plek staat.

Kreeft ging voortvarend van start door in de eerste ronde met sterk centrumspel de Litouwer Erikas Sabaliauskas aan de kant te schuiven. Op de 40e zet plaatste Kreeft een mooie stille zet. Wat zijn tegenstander ook speelde, Kreeft had altijd een combinatie. In de tweede ronde, tegen Leonardas Gudynass uit Litouwen, haalde de Hoogevener een prachtige klapper uit door eerst zelf vijf schijven weg te geven om er vervolgens vier terug te slaan naar dam. In de vierde ronde werd de Italiaan Marco Stipcevich in het klassieke speltype vastgezet en in de vijfde ronde won hij van landgenoot Daniel Boxum.

Het wordt een nek-aan-nekrace tussen Kreeft en Rubjak. Er is nauwelijks tot geen marge om fouten te permitteren. Beide spelers maken met nog drie rondes te gaan uit wie kampioen wordt van Europa. Kreeft is in ieder geval erg relaxt en tevreden over het verloop. Ik zit lekker in mijn vel en over de partijen ben ik ook zeer tevreden. Hopelijk kan ik deze lijn vasthouden.

De Vries wist bij het NK juniorenmeisjes in mei haar Nederlandse titel niet te verdedigen. Een enorme domper voor haar. Ze eindigde op een vijfde plaats. Gelukkig voor haar kon ze nog wel meedoen aan het EK. Op haar laatste jeugd-EK probeert ze nog eenmaal te schitteren.

Ze begon het EK wat ongeullig. In de eerste ronde tegen de degelijke Triinu Jalg uit Estland wist ze de vinger niet op de zere plek te leggen. Haar voordeel vanaf de opening verwaterde langzaam weg met remise als resultaat. In de tweede ronde speelde ze een spannende partij tegen de koploper Rita Packauskaite uit Litouwen. In het klassieke speltype leek haar tegenstandster makkelijker te staan, maar de Hoogeveense kantelde de partij met een vastloopvariant. Dit resulteerde in een doorbraak voor beide spelers met twee schijven voorsprong voor De Vries. De winst lag voor het oprapen, maar door een enorme blunder ging het helemaal mis. De Vries ging met haar dam naar een open veld en hierdoor haalde de Litouwse een winnende rondslag uit. In de derde ronde kon ze haar verlies enigszins herstellen door landgenote Marie Gabbert in te snoeren in het late middenspel. Deze overwinning gaf haar weer goede moed. In de vierde en vijfde ronde speelde ze twee rustige remises om in de zesde ronde goede zaken te doen door de sterke Karmen Kuusik te verslaan. Met nog drie rondes te gaan heeft De Vries nog goede vooruitzichten op een mooie eindklassering.

Op maandag wordt ook nog het EK Rapid gehouden en op dinsdag wordt het EK afgesloten met het Blitz. Op www.jeugddammen.com zijn alle ontwikkelingen van het Nederlandse team te volgen.

 


Datum 4 augustus 2022

Terug naar overzicht