Natalia Wereldkampioene!


Gert Bosker

Het zal de meesten niet ontgaan zijn maar 'onze' Natalia heeft op knappe wijze de wereldtitel heroverd. 
In 2016 werd ze voor het eerst wereldkampioen door in een match Olga Kamysleeva overtuigend met 9-5 te verslaan. In die match is ze op een enkele partij na, niet in moeilijkheden geweest. Het jaar daarop verloor ze in Tallinn haar titel aan de 16-voudig wereldkampioen Zoja Golubeva. In dat rondtoernooi reikte Natalia niet verder dan de 4e plaats. Ze had recht op een uitdagingsmatch over 9 ronden.Deze vond het afgelopen week in Riga (Letland) plaats het thuisland van de van oorsprong Wit- Russische Zoja.

De formule voor deze match was als volgt : elke ronde wordt er een reguliere partij gespeeld 80 +1 min. winst 12-0. Daarna wanneer er geen beslissing valt, een rapidpartij 20 + 5 sec. winst 8-4. Mocht deze ook in remise eindigen dan volgt er ten slottenog een blitzpartij, 5 + 3 sec.winst 7-5. Wanneer alle drie partijen en onbeslist eindigden dan worden de punten gedeeld 6-6 en gaat men verder met de volgende ronde. Wanneer een van de speelster meer dan 54 punten behaald was het toernooi direct ten einde. 

Natalia verloor de reguliere openingswedstrijd en stond direct met 12-0 achter. Een flinke domper temeer omdat ze op het moment van de fout remise in handen had. In de vierde ronde herpakte zij zich en trok de stand gelijk. In de 7e nam zij de leiding ook in een reguliere partij. Een ongekend hoge scoringspercentage van de speelsters na 7 ronden. De speelsters waren overigens flink aan elkaar gewaagd. De rapid en blitzpartijen waren dus allen in remise geŽindigd. Dat veranderde in de 8e ronde toen Natalia naar eigen zeggen een slechte partij rapidpartij speelde en stom verloor. De laatste ronde werd belangrijk. Aan remise had Natalia genoeg. De partij, die volgens Kingsrow nog tactische en combinatieve kansjes voor beiden herbergde, werd remise Daarmee werdNatalia wederom tot wereldkampioene gekroond.Stand. 58-54. Een fantastisch mooi resultaat van Natalia tegen de 16-voudig onttroonde wereldkampioene!  

Ze schrijft : It was the hardest 10 days in my draughts career i'm sure. So much stress,emotions, tension. But now I can rest and enjoy - deserved!  


Terug naar overzicht