MTB 2 wint belangrijke derby van Hijken DTC 3

Gert Bosker


> Lees verder

Dammers MTB kansloos ten onder


> Lees verder

Schooldamtoernooi ongemeen spannend

Gerard Bruins


> Lees verder

Jeugddammer Nick Waterink glorieert op WK

Zainal Palmans


> Lees verder

Nick Waterink derde op WK dammen Blitz

Zainal Palmans


> Lees verder

HDC spelers goed uit de startblokken


Gert Bosker

Onlangs ging het provinciaal bekertoernooi voor clubbekerwinnaars van start. Een Knock out-systeem met 16 deelnemers op rating van diverse clubs met uiteindelijk een overwinnaar. Voor HDC doen : Zainal, Alexander en Gert  mee. Verheugend is dat er deze keer drie clubclubbekerwinnaars meedoen. Alle drie plaatsten ze zich voor de volgende ronde. Een enkeling wel met enige moeite.

Ratinglijstaanvoerder Jan Ekke de Vries, de clubbekerwinnaar van Hijken DTC, opende de score. Leo Peters, zijn tegenstander en aan remise genoeg, koos voor een aanvalspartij die er op het eerste gezicht degelijk uitzag. Toen Leo  na 19. 37-32 en opvang 11-16  21.30-25 nietsvermoedend met 21...10-14? sloot begreep Leo wat voor snode plannen Jan Ekke had beraamd. Leo kon na de doorbraak direct opgeven. Hij kan zich gaan opmaken voor het volgend toernooi:  het NK voor Veteranen. Hopelijk met meer succes.

Kersverse clubbekerkampioen van HDC, Zainal Palmans had grote moeite met Roelof Tiegelaar. In een volle klassieke partijstand koos de onvolprezen jeugdtrainer van HDC.  voor het opspelen van de kroonschijf, die hij zijn jeugd  normaliter ten strengste zou ontraden. Maar hij kent als geen ander de nuances. Na een uitruil op de korte vleugel van Roelof zette Zainal met een tijdelijk offer een ogenschijnlijke beslissende vleugelaanval in. Roelof vond echter een uitstekende weerlegging. In het uitgedunde materiaal offerde Zainal een schijf voor een mogelijke doorbraak. Maar met een door Roelof vastgepinde kv.,  klaarstaande vang en engelengeduld kon er eigenlijk niets meer misgaan voor de Beilenaar. Remise was binnen handbereik. Fluitend maar toch wel zichtbaar gespannen liep Roelof afwachtend rond. Echter, Roelof koos  voor het verkeerde plan: een wederzijdse doorbraak en verloor daarna het eindspel kansloos.  

Gert trof Henk Kalk. De oerdegelijke Hijkenaar had pech dat Bosker aan remise genoeg had. Vanuit de 1.32-28 18-22 opening, met verwisselende kleur en een tempo verschil, kwam een aanvalspartij op het bord, die als degelijk voor de aanvaller te boek staat. Ondanks de gammel aandoende aanvalsstelling even later, kon Henk met beperkte bedenktijd geen adequaat plan vinden tegen de aanvalsgolven van Gert. Het maken van verstrekkende keuzes in beperkte tijd is ook geen sinecure.Na het wegruilen van de voorpost bleef de speler met de mindere rating gemakkelijk binnen de remisegrenzen. 

Alberto Waterink trof de voor velen volstrekt onbekende Arjan Oldenkamp. Na 27 jaar heeft hij het dambord weer uit de wilgen gehaald. Hij verraste vriend en vijand door in de DDB. viertallencompetitie voor Houdt Stand Beilen Zainal Palmans nagenoeg moeiteloos op remise te houden. Geen idee wie Zainal  en of 1361 een hoge rating is!  Grappig.  En razend knap.Destijds bestond er nog geen rating. Inmiddels is Arjan drievoudig clubbekerhouder van Beilen en een gevaarlijke outsider voor de provinciale beker.  Alberto, met een lager rating, was op zijn post en probeerde met zijn bekende  op-afstand-dammen-spelletje een puntje binnen te halen maar helaas, er ontsnapte hem  een niet al te moeilijk damzetje. De winst was toen voor Arjan niet moeilijk meer.

Het ratingverschil verschil tussen Herm Jan Brascamp en Alexander Slot was slechts 51 in het voordeel van de Hoogevener.Een zware opgave voor Herm Jan, want Alexander heeft in het verleden bewezen zeer sterke spelers op remise te kunnen houden.  Er kwam een onversneden klassiek op het bord. Toen Alexander besloot de stelling te openen vergreep Herm Jan zich  direct aan een onschuldig lijkend opbouwzetje waarna Alexander eenvoudig doorbrak. 

De goedlachse bekerfinalist van Hijken DTC, Gerhard Dunning mocht tegen Wout van Geest. In deze paring was het ratingverschil wel erg minimaal, slecht 10 ten voordele van Gerhard. Een leuke pot dus.  Aangezien Wout in de regel een afwachtende spelers is en Gerhard niet hoeft, liet de uitslag zich makkelijk raden. Remise. Gerhard had het beste spel. 

Toch nog een verrassing. Christiaan de Groote  won van Meint de Vries. Prijzenswaardig dat Christiaan de moeite neemt om voor de club en het dammen uit het verre Arnhem af te reizen.  Agressief pakte hij de aanval. De hoge hek die  Meint op de lange vleugel van Christiaan innam bleek een zorgenkindje. Voortdurend moest Meint alert zijn op schijfverlies. Christiaan legde op uitstekende wijze de vinger op de pijnlijke plek. Gedecideerd stevende Christiaan regelrecht op de overwinning af.  Meint moest uiteindelijk in alle bochten wringend uitgeput in schijfverlies en partijverlies berustten. Fraai Christiaan!

Ten slotte de partij tussen Rik Smit en Hans van der Laan. In het klassiek besloot Hans een avontuur naar het kerkhof, dat koste hem snel een schijf, want een snelle afruil van de voorpost maakt hem direct vleugellam. Even leek Hans zich met een schijf minder nog te herstellen, maar een offer gooide roet in het eten met  een fraai overblijvende driedubbel oppositiestand!

Volgende ronde 23 April in Hijken. 

Inmiddels zijn de partijen  van de 1e ronde op internet te bekijken. 

Groet, Gert 


Datum: 11-4-2018

Terug naar overzicht