Topdamster Lisa Scholtens (19) pakt met behendig spel brons op het EK Vrouwen rapid


> Lees verder

Topdamster Lisa Scholtens (19) pakt met behendig spel brons op het EK Vrouwen rapid


Chianciano / Hoogeveen – Van 2 tot en met 9 juni werd in het Italiaanse Chianciano het Europees Kampioenschap dammen georganiseerd in de categorie mannen en vrouwen. Het EK was verdeeld in drie toernooien, namelijk ‘klassiek’, ‘rapid’ en ‘blitz’. De Hoogeveense damster Lisa Scholtens was in vorm bij het onderdeel rapid. Zij behaalde daar haar eerste internationale prijs bij de vrouwen door derde te worden. Bij de jeugd heeft zij al drie wereldtitels op haar naam staan. Via dit EK heeft Scholtens zich ook weten te plaatsen voor het WK vrouwen in 2025. Vorig jaar, bij haar debuut, werd zij vierde op het WK Vrouwen op Curaçao.

Het EK Rapid telde negen rondes. Elke speler kreeg 15 minuten op de klok en daar kwam per zet nog eens 5 seconden bij. Al met al duurt een partij een goede drie kwartier. Het is een onderdeel dat vraagt om behendig en tactisch spel, maar ook om op de juiste momenten in de partij gedurfde beslissingen te nemen en daarmee de tegenstander uit te lokken. Deze vorm van dammen ligt de tacticus Scholtens wel. Bij de junioren is zij in 2022 op dit onderdeel wereldkampioen geworden. 

Bliksemoverwinning
Scholtens startte het toernooi met een bliksemoverwinning op Alisa Orlova uit Letland. Lisa haalde na de opening een sierlijke damcombinatie uit, waar de Letse in liep. De tweede ronde trof zij de huidige Europees- en wereldkampioene Viktoriya Motrichko uit Oekraïne. Scholtens liet er geen gras over groeien en kreeg vanaf de opening het initiatief. De Oekraïense werd getest, maar bezweek niet onder druk. De remise tegen de sterkste damster op de wereld was een mooie opsteker voor Scholtens.

Strijdvaardig
Na een aantal strakke overwinningen op de Nederlandse Luise Gabbert, de Litouwse Simona Trifonovaite en een degelijke remise op de 15-voudige (!) oud-wereldkampioene Zoja Golubeva uit Letland, kreeg Scholtens haar eerste tegenslag te pakken door te blunderen tegen Olena Korotka uit Oekraïne. Gelukkig kreeg Scholtens nog twee rondes om haar verlies te herstellen en dat deed zij knap door fraai te combineren ten koste van de Estse Piret Viirma en te remiseren in een wildwestpartij tegen grootmeester Marta Bankowska uit Polen. In negen rondes behaalde Scholtens 12 punten. Eerste werd Golubeva (14 punten) en tweede Korotka (13 punten).

“Het was een succesvol toernooi voor mij. Het toernooi liep best wel lekker en over de kwaliteit van mijn partijen ben ik grotendeels wel te spreken. Ik heb veel combinaties kunnen uithalen, wat altijd leuk is. Ik ben erg trots en blij met de mijn eerste internationale prijs bij de vrouwen,” glunderde Scholtens naar afloop. In het onderdeel klassiek werd Scholtens zevende en bij de blitz vijfde.   

Hoogeveense leden actief op het EK
In totaal deden vier leden van de Hoogeveense damclub (HDC) mee aan het EK. Bij de mannen maakte jeugdspeler Roland Kreeft (18) zijn debuut. Hij kan tevreden terugkijken op het toernooi met een 25e plek en een score van 10 punten uit 9 rondes. Zijn mooiste resultaat was de remise tegen de Nederlandse grootmeester en de net gekroonde Europees kampioen Jan Groenendijk. Bij de vrouwen behaalde grootmeester Natalia Sadowska (32), uitkomend voor Polen, twee keer de derde plaats in het onderdeel klassiek en blitz. De jeugdige Yulia Bintsarovska (15) deed het fantastisch op het onderdeel klassiek. Zij eindigde met 11 punten op een vijfde plaats en wist hiermee haar eerste ticket voor het WK Vrouwen in 2025 te bemachtigen. Hier zal ze Sadowska en Scholtens ook weer tegenkomen.


9-6-2024