Siebe Kortleven Nederlands aspirantenkampioen


> Lees verder

Stunt van Hoogeveen tegen Hijken met dank aan dammende dokter Hans Thio.


'Mijn werkroutine heeft me zeker geholpen'

Na jarenlange dominantie van de reus Hijken wist Hoogeveen afgelopen weekend in de Drentse derby eindelijk de ban te breken. Met een hoofdrol voor internist Hans Thio, die ondanks gebrek aan wedstrijdritme met klinische blik en vaste hand de beslissende treffer maakte.

BERT DOLLEKAMP, DvhN

De derby uit de ereklasse staat sinds 2016 op het menu. Tot afgelopen weekend kwam Hoogeveen er niet aan te pas tegen de sterren van Hijken DTC. Maar de viervoudig landskampioen heeft zonder de gestopte Roel Boomstra flink ingeleverd, terwijl Hoogeveen dankzij een consistent jeugdbeleid vooral in de breedte aan kracht heeft gewonnen.

Bij aanvang stond Hoogeveen al met 3-1 voor, omdat junior Roland Kreeft en aspirant Matheo Boxum vanwege het WK-jeugd in Polen hun partij voor Hijken vooraf mochten spelen. Klaas Leijenaar zette met een fraaie zege tegen de 14-jarige Boxum (die vervolgens in Polen drie wereldtitels op rij won) de derby op scherp. Met acht partijen te gaan was echter nog niets beslist, temeer daar Hoogeveen twee basisspelers miste en aantrad met de invallers Joël Palmans en Hans Thio. Uitgerekend de laatste werd de held van de dag.

Opkomend talent

Tussen 1994 en 2002 speelde de nu 45-jarige Thio als opkomend talent in het toenmalig Drents Tiental nog samen met de wereldkampioenen Tsjegolev, Dibman, Tsjizjov én Jannes van der Wal. ,,Als jong broekje was ik destijds zwaar onder de indruk. Maar net als tegenwoordig bij Hoogeveen was er ook een geweldige sfeer. Ik heb enorm van die tijd genoten’’, zegt Thio.

Door zijn studie geneeskunde, gevolgd door een loopbaan als arts kwam het dammen geleidelijk op een lager pitje te staan, maar hij vond het spel te mooi om helemaal te stoppen. ,,Met name teamwedstrijden spraken me aan. Samen met mijn broers Paul en Chris heb ik met Hoogeveen de opmars naar de ereklasse meegemaakt.”

Door zijn baan als internist bij het Saxenburgh Medisch Centrum in Hardenberg komt de in Groningen woonachtige Thio de laatste jaren nauwelijks meer aan spelen toe. ,,Dit seizoen slechts twee van de elf wedstrijden, waaronder dus die tegen mijn oude club Hijken. Heel speciaal en leuk natuurlijk.”

Tastbaar voordeel

Het in de competitie ongeslagen Hijken leek tegen het puntloze Hoogeveen snel orde op zaken te stellen toen Martin Dolfing in een mum van tijd de 3-3 aantekende. Maar de thuisclub zette de hakken in het zand. Van de vier resterende Hijker grootmeesters had alleen Auke Scholma tastbaar voordeel. En toen de gehaaide Zainal Palmans namens Hoogeveen een tikkie terug van Leo Faber onderschepte met een flitsende counter, waren de rapen gaar.

Allengs werd duidelijk dat de beslissing ging vallen in een bloedstollend duel tussen Hans Thio en de ervaren Henk Kalk, die bewust complicaties zocht. ,,We stonden achter en Hans leek als invaller toch kwetsbaar, dus ik gooide de beuk erin.” Maar dat was juist een kolfje naar de hand van Thio. ,,Ik was allang blij dat ik niet tegen een grootmeester hoefde en had gewoon zin in een leuke partij.”

Dammende dokter

De dammende dokter bleek de complexe stand en de oplopende spanning prima aan te kunnen en bleef rustig correcte zetten afleveren, om bij de eerste de beste fout van zijn opponent met klinische precisie een onafwendbare dreiging in de stand te vlechten. Elke zet werd nu beantwoord met een winnende combinatie. Kalk probeerde het nog even, maar Thio maakte de klus vakkundig af en werd even later als matchwinner op de schouders gehesen: 11-9. ,,Het zat me bepaald niet tegen’’, relativeert de bescheiden Thio zijn aandeel in de historische winst van Hoogeveen. ,,Aanvankelijk maakte Henk het spel. Pas later ging het gelijk op en kon ik profiteren van zijn misgreep.”

Toch blijft het opmerkelijk dat een invaller zonder veel wedstrijdritme het verschil maakt. Thio ziet wel een parallel met zijn werk als arts. ,,Ik ben als internist gewend om onder tijdsdruk soms lastige aandoeningen te doorgronden en op basis van kennis en ervaring beslissingen te nemen. Dat doe je in een dampartij ook. De benodigde basiskennis heb ik nog wel en mijn werkroutine heeft me zeker geholpen. Volgens mijn vrouw Marieke werkt het trouwens ook de andere kant op. Volgens haar moet ik weer wat vaker gaan dammen, omdat het me lekker scherp houdt.”

Met klinische blik en vaste hand hielp internist Hans Thio de dammers van Hoogeveen aan een historische zege op viervoudig landskampioen Hijken.

FOTO: ZAINAL PALMANSDatum: 7-11-2023
Bron: Dagblad van het Noorden