Henk Lip bezorgt HDC 4 de winst

Hans van Gijssel


> Lees verder

Hoogeveense dammers onderuit in Schiedam

Hoogeveensche Courant


> Lees verder

HDC schut Emmeloord van zich af

Gert Bosker


> Lees verder

Josef Zhang pakt eerste punt

Gerard Bruins


> Lees verder

Henk Lip bezorgt HDC 4 de winst


Hans van Gijssel

In een spannende uitwedstrijd naar Heerenveen 3 had HDC 4 uiteindelijk de langste adem. Nadat de eerste partij verloren ging, was het pas in de zesde partij dat Ludy HDC langszij bracht. Vervolgens wist Mathijs in de zevende partij ons op voorsprong te brengen, waarna Henk de voorsprong wist te continueren.

Bé speelde tegen Klaas Mondria die we kennen als vaste speler aan ons jaarlijkse damtoernooi. Lange tijd ging het gelijk op en het leek naar een remise toe te gaan, totdat het toch nog misging voor Bé bij de 35e zet. 33-28/29 is nog remise, maar met het gespeelde 37-32 zat er ineens een dam in. Je moet het wél zien. Bé zal zeker niet de laatste zijn die er in trapt.  (2 – 0)

Alberto had tegen Wim Riddersma de tussenstand direct gelijk kunnen brengen, maar zag helaas de opgelegde kans niet ! Aanleiding hiertoe was de 19e zet. Aangegeven is hier 44-39/34-29 maar Wim speelde hier 25-20 met de bedoeling hiermee dam te halen, wat ook wel lukte, maar met goed tegenspel zou hij hiermee een schijf achter komen. Alberto miste deze kans op de 23e zet. In plaats van 18-23 had hij 21-27x27 moeten spelen om hierna de dam af te pakken met schijfvoordeel. In het verdere verloop bleef de stelling evenwichtig.  (3 – 1)

Hierna kreeg ook Hans kans tegen Eake Roosma om HDC 4 langszij te brengen. Op de 43e zet had Eake 43-39 moeten spelen. Met het gespeelde 34-29 lijkt 30-35 de logische zet om te spelen wat Hans ook deed. Toch had hij schijf 30 moeten laten slaan, want hij kreeg immers een vrije zet. Hij had dam kunnen halen, maar dat zag hij niet. Hij zal ook wel niet de enige zijn die dat niet ziet.. De winnende zet zou zijn geweest: 9-14! 25x34 22-28! (geeft zijn tegenstander eerst ook nog een dam) 32x1 13-18 1x23 19x48. (alles volgens het damprogramma Sjende Blyn). Maar of hij dan inderdaad de partij hierna naar winst zou hebben gevoerd zullen we nooit weten...  (4 – 2

Meint speelde tegen Anna Bakker. Deze dame woont notabene al een hele tijd in Hoogeveen, maar is geboren en getogen in de contreien van Heerenveen. Ruim 20 jaar heeft zij niet gedamd, maar sinds kort is zij weer gaan dammen, niet bij Hoogeveen, maar bij Heerenveen. Scheelt maar een paar letters… Het dammen heeft ze nog niet verleerd: tegen Meint bleef het volkomen gelijkwaardig.  (5 – 3)

Marcel kwam halverwege de partij in zwaar weer terecht tegen Tabe de Vries. Rond de 26 – 33e zet had deze Tabe kansen om Marcel in de pan te hakken (geen zetjes maar langzaam aan). Na de 33e zet, Tabe speelde hier 17-21 in plaats van 17-22, was het weer een gelijkwaardige stand geworden en bleef dat ook.  (6 – 4)

Ludy brak de ban met de achterstand van het team om te buigen. Op de 50e zet speelde zijn tegenstander Geert Rozenberg de fatale zet. Net als bij Hans zou hij hier bij niets doen schijf 21 verliezen dus hij speelde 21-16. Hij had 32-28 moeten spelen met doorbraak voor beiden. In ieder geval: Ludy kon een plakker nemen en hij kreeg een winnende stand, wat hij verzilverde.  (6 – 6)

Mathijs kwam tegen Sjouke Zijlstra verloren te staan. Dat gebeurde op de 32e zet. Hier was aangegeven 39-33, maar hij speelde 22-17. Echter, met de dam welke volgde, wist Sjouke geen raad mee en hij raakte deze spoedig weer kwijt en dit resulteerde in een acht om acht. De fatale zet kwam op de 47e zet. Hier speelde Sjouke geen 06-11 maar 15-20. Mathijs wist er wel raad mee en won. In ieder geval was nu één punt binnen, nu Henk nog.  (6 – 8)

Invaller Henk wist tegen Bouke van der Werff op een gegeven moment waar hij aan toe was: niet verliezen. Beiden kwamen in de eindfase op dam met elk 3 schijven. Bouke wist wat HIJ moest doen: proberen nog te winnen, dus doorspelen. Hoe dit werkelijk verder is gegaan, is niet meer te achterhalen, want de notatie bleek niet te lezen, op TB stopte de notatie na de 64e zet. Henk bleek de rust zelve en haalde de felbegeerde remise binnen wat betekende dat de beide punten naar HDC 4 gingen.  (7 – 9)

De volgende ronde wacht ons een moeilijker klus. Dan komt het 2e team van Heerenveen bij ons op bezoek. Geheugensteuntje: vorig seizoen won HDC 4 zeer verrassend met 10 - 6. We gaan ons best doen!


20-01-2023