Ruime overwinning voor HDC 3

Hans van Gijssel


> Lees verder

Witte v Moort te sterk voor HDC 2

Gert Bosker


> Lees verder

Geflatteerd verlies jeugdteam

Gerard Bruins


> Lees verder

Damclub Hoogeveen slaat toe in Westerhaar na fabelachtige comeback

Michel Stempher


> Lees verder

Josef Zhang pakt eerste punt


Gerard Bruins

Dat Josef Zhang een groot talent is, was al een tijdje bekend. Vorig jaar pakte hij de Nederlandse welpentitel nadat hij driekwart jaar op de damclub zat. Hij mocht al een paar keer invallen in de tweede klasse en dat lukte nog niet echt, gewoonweg omdat hij veel te snel speelde. Maar afgelopen zaterdag werd hij op het laatste moment opgeroepen om in te vallen in HDC 3, het jeugdteam. Hij had er kennelijk genoeg van steeds te verliezen want hij zat zeer geconcentreerd tegenover Johan Tuenter. Geen moment kwam hij in de problemen en na ruim drie uur spelen had hij zijn eerste punt te pakken. Het was ook het eerste punt voor zijn team tegen Winschoten.

Er waren hem al drie nederlagen vooraf gegaan. Uitgerekend de twee senioren in het team gingen vrij snel de bietenbult op. Gert Kortleven speelde een sterke partij tegen Jan Starke. Hij had een sterke stand opgebouwd maar oh die zetcontrole oftewel geen zetcontrole. Starke was op zijn hoede en trakteerde Gert op een nul. Vrij snel hierna ging Gerard Bruins de mist in tegen jeugdspeler Janick Lanting. Na een dubieuze zet kwam hij in een kettingstelling terecht. Toen hij druk bezig was een formatie op te bouwen om uit deze stelling te ruilen, werd hij verrast met een lichte combinatie, ook een kwestie van geen zetcontrole. 43 jaar gedamd en dan nog zo iets, sommigen leren het nooit. Ook Siebe Kortleven bleef met lege handen staan. Lange tijd had hij een prima stand tegen Geert Lubberink maar kennelijk is hij nog niet bekend met het kerkhofveld. Hij gooide de knuppel in het hoenderhok waarna Lubberink rustig door speelde en wachtte op de beslissende fout en die kwam al vrij snel. Jammer, want er zat absoluut meer in.

Opeens kwamen Wilmer Oostindjer en Charell Schuller binnen met de trieste mededeling dat zij ook verloren hadden. Bij Wilmer leek het er de hele partij niet op want hij stond steeds gemakkelijker dan Henk Prak. In een vijf om vijf stand was het op een gegeven moment hoegenaamd winst. In een gelijkwaardige remise gaf Wilmer zo maar op, heel vreemd. Charell had in Albert Kamps een zware tegenstander. Ook zij kwam veel beter uit de opening en had het initiatief in handen. Door een ongelukkige ruil kantelde de partij waarna Kamps zijn klasse liet zien.

Bart Jan Kortleven gaf de stand een iets dragelijker aanzien door een forse blunder van Johan Mulder goed af te straffen. Daarna was het wachten nog op de partij van Nick Bolks en Frederik Bos. Met een ratingverschil van ruim 300 punten werd Nick niet al te veel kansen toegedicht maar dan moet je niet Nick heten. Zeer geconcentreerd ging hij de strijd aan en lange tijd bleef de stand in evenwicht. In het middenspel kwam hij een schijf achter maar met een offer en achterloop kwam hij ook op dam. Bos probeerde lange tijd in een dam en drie schijven tegen een dam en twee schijven de partij naar zich toe te trekken maar Nick gaf geen krimp en hield de partij keurig op remise.

Al met al toch een geflatteerde nederlaag maar ja als je de kansen niet benut heb je ook niets te klagen. Gelukkig kunnen we over twee weken tegen Heerenveen 3 revanche nemen.


15-1-2023