Henk Lip bezorgt HDC 4 de winst

Hans van Gijssel


> Lees verder

Hoogeveense dammers onderuit in Schiedam

Hoogeveensche Courant


> Lees verder

HDC schut Emmeloord van zich af

Gert Bosker


> Lees verder

Josef Zhang pakt eerste punt

Gerard Bruins


> Lees verder

HDC Hoogeveen verliest damderby van Hijken DTC


Hoogeveensche Courant

Hijken/Hoogeveen – Zaterdag werd de zesde ronde gespeeld van de nationale competitie. De Drentse klassieker tussen damclub HDC Hoogeveen en Hijken DTC eindigde in het voordeel van de Hijkenaren: 13-7. Toch was de wedstrijd zeer spannend en gaven de Hoogeveners goed verweer tegen de toppers.

Het was voor HDC geen gelukkige damdag, want alle teams verloren. HDC 2 verloor de kraker van Drachten-Oerterp met 9-7 en verloor tevens de koppositie aan hun in de eerste klasse. HDC 3 kwam in de tweede klasse te kort tegen het eerste van Warffum (10-6) en HDC 4 verloor ruim van Hijken DTC 3 (11-5).

Uitstekende start voor Hoogeveen

De Hoogeveense dammers begonnen uitstekend aan de wedstrijd. Topscorer Zainal Palmans zat aan bord 9 tegen zijn talentvolle pupil Matheo Boxum. Boxum wou zijn trainer een lesje leren en speelde zeer verdienstelijk. Palmans liet zich niet kennen en zorgde in het middenspel voor vuurwerk toen hij een gigantische klapper uithaalde waarin 14 schijven van het bord werd geslagen. Vervolgens won Palmans met een leuke eindspelfinesse de partij (0-2).

Hijken moest vervolgens vol aan de bak om de achterstand goed te maken. Klaas Leijenaar had in grootmeester Martin Dolfing een zware kluif. Leijenaar begon slordig de wedstrijd en voelde de hele wedstrijd de druk. Dolfing maakte met een strakke hand de gelijkmaker (2-2).

Wereldkampioen zet Hijken op voorsprong

Op de onderste borden moesten de punten worden gescoord voor Hoogeveen. Maikel Palmans bleek tegen invaller Siep Buurke tegen een muur te lopen. Palmans had in de hele partij geen kansen. De 3-voudig wereldkampioen Roel Boomstra brak wel de muur van de Hoogeveense teamleider Michel Stempher. Stempher was niet opgewassen tegen de verfijnde techniek van de wereldkampioen. Boomstra kreeg langzamerhand alle sleutelvelden in handen en zette zijn team op voorsprong (5-3).

Toch leek Hoogeveen op de overige borden kansen te krijgen. Rick Hakvoort had een prachtige partij tegen de creatieve grootmeester Hans Jansen. Hakvoort kwam uit een complexe opening voordelig te staan. Jansen moest behoorlijk aan de bak om de schade te herstellen. Keita Desmet behaalde vervolgens een knappe remise tegen grootmeester Auke Scholma. Desmet had geen centje pijn en doet zijn naam als ‘afstopper’ eer aan (7-5).

Roland Kreeft vergeet te winnen

Het tweede doelpunt voor Hoogeveen moest komen van Roland Kreeft tegen Jan Ekke de Vries. De aanvallende Kreeft putte de lange vleugel van De Vries helemaal uit en kreeg daardoor een winnende doorbraak. Toch werd de overwinning niet verzilverd, want Kreeft liet wat gaten vallen in zijn eigen verdediging. Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander het wel. Natalia Sadowska kreeg een verwoestende aanval over zich heen van grootmeester Wouter Sipma. Sadowska hield zich lang staande, maar in tijdnood stortte haar stand als een kaartenhuis in (10-6). Sterk debuut van Lisa Scholtens

Debutant Lisa Scholtens en Maarten Wichgers konden de nederlaag niet meer voorkomen. Scholtens speelde een sterke aanvalspartij tegen Henk Kalk en leek naar een strategische overwinning af te stevenen. Kalk voelde de druk en verdedigde zich kranig. Wichgers had het zwaar in het middenspel tegen de Litouwse grootmeester Aleksej Domchev. Na een combinatie kwam er een zwaar eindspel op het bord in het voordeel van de Litouwer. Beiden hadden grote moeite met de behandeling van het eindspel. Uiteindelijk vergat Wichgers zichzelf te belonen met een punt (13-7).

Over twee weken speelt Hoogeveen een thuiswedstrijd tegen Witte van Moort uit Westerhaar. HDC Hoogeveen bezet de zesde plek in de ereklasse en staat er goed voor om te handhaven.

 


Datum: 27-11-2022
Foto: Zainal Palmans