Dammers Hoogeveen verrassen Gouda


Hoogeveensche Courant

Hoogeveen – Het eerste team van HDC Hoogeveen boekte zaterdag een mooie overwinning op het sterke team uit Gouda. In de thuiswedstrijd werd het 11-9 voor de Hoogeveners. De Hoogeveense dammers hebben een stevige middenmootpositie in de ereklasse met zes punten en staan nu op een knappe zesde plek. Het tweede team won overtuigend van Lelystad met 11-5. HDC 2 staat bovenaan in de eerste klasse A. HDC 3 won met 11-5 van Warffum 2 en HDC 4 verloor met 3-13 van het eerste team van Warffum.

De wedstrijd begon met een kleine tik, maar enigszins verwacht. Nicole de Vries speelde tegen de kopman Martijn van IJzendoorn. De grootmeester uit Gouda wist een onnauwkeurigheid feilloos af te straffen. Toch herstelde HDC snel met een combinatieve overwinning van Maarten Wichgers op André Venema. Wichgers speelde slim tegen de randschijven van zijn tegenstander door er een fraaie damzet in te vlechten. Venema zag de dreiging totaal niet aankomen.

Na het gelijk trekken van de stand, wou HDC meer en kreeg meer. Nick Waterink gokte in een moeilijke positie goed tegen Bjorn Winkel. Waterink haalde een verrassende omhaal uit en maakte de overgebleven 5-om-5 stand technisch af. De voorsprong werd vervolgens verder verstevigd door Wouter Sosef die een opbouwfout van zijn tegenstander Daaf Kasse op combinatieve wijze af te straffen.

De riante voorsprong gaf HDC Hoogeveen niet meer weg. Hoogeveen had genoeg aan vijf bordpunten. Deze vijf bordpunten werden allen door remises binnengehaald. Roland Kreeft, vorige week derde van de wereld geworden bij de aspiranten, hield knap grootmeester Erno Prosman op een puntje. Martijn Vissers had een geweldige positie tegen Teun van de Krol maar kon de genadeklap niet uitdelen in het late middenspel.

Aan de bovenste drie borden, waar de gebroeders Palmans (Zainal en Maikel) en teamleider Michel Stempher zaten, waren er geen kansen voor beide partijen. Ondanks dat Klaas Hendrik Leijenaar nog speelde, was de teamoverwinning al veilig gesteld. Gelukkig maar, want Leijenaar verloor van Sven Winkel. De centrumaanval van Leijenaar werd onder vuur genomen waardoor Winkel een gewonnen eindspel op het bord kreeg. Het eindspel te moeilijk voor Leijenaar om er nog een puntje uit te slepen.

Over twee weken speelt HDC Hoogeveen de kraker tegen de andere Drentse club: Hijken DTC. Hijken DTC bezet nu de derde plaats.

 


13-11-2022