HDC 2 wint van gehavend Roden/Leek

Gert Bosker


> Lees verder

HDC 2 wint van gehavend Roden/Leek


Gert Bosker

Roden/Leek was vanwege de coronamaatregelingen uitgeweken naar een establishment met meer ruimte en ventilatie.  Het werd bruin café Marktzicht in het naburige dorpje Marum. Een gewoonlijk rustig dorpje zonder echte dorpskern en meestal gesitueerd rondom een kerkje. Wel was er een mooi klein romaans kerkje te bewonderen en te bereiken via het geheimzinnige 'witte nonnen-paadje'.  Datum onbekend. Toch al een liefhebber van de rust aldaar en oude kerkmuren die veel hebben 'gezien' door de eeuwen heen. Als ze tenminste niet afgefikt zijn. Mag ze graag even aanraken.  Ze vormen vaak de herkenbaarheid van een dorp. Torent er letterlijk bovenuit. Struinen over een begraafplaats in een depressieve bui is mijn lust en mijn leven. Sla direct aan het rekenen. Vooral wanneer ik graven ontdek van overledenen die ik in leefjaren denk te hebben overleefd. Van het besef dat het leven niet vanzelfsprekend is word ik rustig. Er werd ook gevoetbald. Als een magneet werd ik door de verstorende rust in het dorp ook daarnaartoe getrokken. Een heren en damesvoetbalwedstrijd was aan de gang.  De dames lieten zich het fanatiekst horen.  Je kon ze in de verre al boven de heren uit horen schreeuwen. Reuring in het dorp! Door een openstaande ijzeren hek sloop ik quasi onwetend als toeschouwer naar binnen. Kijken wat er zou gaan gebeuren en of de regels werden nageleefd. Ja dus. Zag amper volk langs de velden. Een ruime campingcoronaopstelling was buiten provisorisch opgesteld voor in de rust met frisdrank en koffie.  Kreeg vanaf het begin bij binnenkomst priemende ogen op mij gericht. Woorden die zeiden: We kennen jou niet en wat doe je hier eigenlijk. Niet ten onrechte natuurlijk.   Mijn rode sportjack vloekte ook enigszins bij het donkerblauwe tenue van de speelsters, trainers en technische staf van vv. Marum en tegenstanders. Ben natuurlijk direct weer gegaan. Geen zin in een mondelinge confrontatie. Nergens voor nodig ook. Het was mij om de nieuwsgierigheid te doen en ze hadden gelijk.  

Terug naar Café Marktzicht.  Het bargedeelte stond in open verbinding met de speelzaal wat niet veel goeds beloofde. De barman stond achter de bar. De tv stond aan. Op tv Noord.  Het geluid van de tv verstomde gelukkig snel doordat de barman het geluid damvriendelijk wegdraaide.  Het zal die middag opvallend rustig blijven in het café. Slechts twee passanten; een barjuffrouw keerde na een praatje en het monsteren van het stilzwijgende vreemde niet-consumptiegerichte damvolk al snel onverrichterzake huiswaarts, en een dorpeling probeerde aan het eind van de middag zijn geluk te beproeven aan of op een fruitmachine. Tevergeefs. Al deed een paar keer een stortvloed aan munten anders vermoeden. Iedereen was toen al uit. Lodewijk de Hei hield zich achter het bord ook voorbeeldig gedeisd. Alsof er iets niet klopte die middag.         

Kriskras stonden de tafels met diverse afmetingen: rechthoekig, rond, groot, klein door de ruime zaal.  De borden waren her en der diagonaal geplaatst. Ondanks de goede en noodzakelijke bedoelingen, maakte het een rommelige niet serieuze indruk. Je kunt het ook vriendelijk gezegd: speels noemen. Het afgedekte biljart vermoedelijk door gebrek aan betafeling deed ook dienst als speeltafel waardoor je de indruk kreeg dat Aike en Jannes aan het analyseren waren ipv. spelen tijdens de middag . Kreeg de aanvechting tot het plaatsen van opmerkingen. Niet gedaan.  Er was voor voldoende ventilatie gezorgd.  

Roden/leek kwam opnieuw gehavend. Ik verklap het alvast voor de komende opponenten (Roden/Leek doet daar ook niet geheimzinnig over) een zestal voornamelijk oudere dammers uit de basis heeft gekozen voor een smetteloos seizoen.  Onbevreesde liefhebbers van het 2e, het teruggetrokken team, kunnen dit seizoen hun hart ophalen in het 1e team en de opponenten tegen Roden/Leek. Al speelt Roden/Leek zeker niet slecht. De nipte nederlaag tegen Hijken 2 is daar het voorbeeld van en ook tegen ons lag een gelijkspel met een beetje goede wil binnen handbereik.  Kampioen zal Roden/Leek wel niet worden.  Degraderen doen ze evenmin. 

Rob Helwerda nam het openingswoord en heette ons hartelijk welkom.  Na het hoe en waarom van deze locatie trakteerde hij ons namens Roden/Leek op een gratis kopje koffie en een heerlijke kop snert. Bijzonder aardig van de jongens.  Maak je nergens meer mee. Helaas voor hen konden we geen wedstrijdpunt in de aanbieding doen. We willen nog steeds kampioen worden, toch? Of niet jongelui? 

Vervolgens nam Martijn Matthezing als coronafunctionaris het woord en nam kernachtig de coronaregels door. Hij deed het ondanks zijn jeugdige leeftijd niet onverdienstelijk. Hij deed zelf niet mee.  

Na een aftastend begin beging Aike met 13...20-24 een slordigheidje. Er ontstond een 16 zetten durende klopjacht op een schijf. Gelukkig voor Aike zonder gevolgen. Het gesloten laat-klassiek lijkt iets makkelijker voor Jannes de Vries. 36...9-14. Gebruikelijker is 13-18 aldus Truus. De slotstand lijkt nog steeds iets gemakkelijker voor zwart. De spelers waren tevreden met remise.  1-1 

Jaap deed weer mee en mocht tegen Herman Scholte. Hij liet direct de eerste overwinning aantekenen. Leuk. 18.31-27? Een flinke fout. Het resulteerde in een bekende damcombinatie. Na afname had Jaap een schijfje meer.  Hij Maakte het karwei daarna keurig af.  1-3

Lodewijk de Hei speelde een goede partij tegen onze Roland. Met goed en actief spel kreeg hij mooi drukspel in handen. Roland koos daarom maar voor een omsingelingsplan in combinatie met een halve hek.  32. 47-41? 9-13? Geluk voor Roland dat Lodewijk de niet-moeilijke dam niet opmerkte. 33e... 2-8? 14-20 was beter. Zwart krijgt probleemloos 24 in handen en omsingelen wordt moeilijk. 

Uiteindelijk kreeg Roland Lodewijk in de fuik en won toch nog vrij eenvoudig en overtuigend.  1-5

Bert Begeman, hun kopman, zat op het lage bord 6. Hij ontregelde de opening van Renco. Er kwam geen kv opsluiting op het bord maar een vervelende voorpost op 27. 

Even later zou een Roozenburg-opstelling gedurende de partij het spelbeeld gaan bepalen. Door een aanval op 23 werd er een aanvaller op schijf 27 onttrokken en zwart had mooi spel.

Wel blijven uitkijken natuurlijk. Dat deed Bert niet voldoende. Op de 30e zet maakte hij een begrijpelijke ernstige fout. 18-23? Even vergeten dat schijf 12 weggeslagen werd.   

Hulptroepen zouden na een terugruil te laat komen voor de verdediging van schijf 27. Renco zag een directe combinatie. Deze werkte echter niet en gaf direct op.   3-5  

Alexander kreeg geen vat op het degelijk spel van Bert Honderd. Er werd op de 43e zet tot remise besloten. Bert staat wat aanvallender. 4-6   

Nicole aan het topbord tegen Henk v/d. Berg. Ze kreeg na een verwaarloosde verdediging van schijf 24 snel schijfwinst in handen. Daarmee was de partij nog niet beslist.  

Henk kon bogen op flink wat compensatie. 42e zet...11-17? een belangrijk moment. Met toch 9-13! kon zij zich veel moeite besparen. Immers op de plakker volgt na het slaan het fraaie en elegante 33-39! en 25-30! Winst is daarna niet moeilijk meer. 44...9-13 Nicole Heeft hierna de winst niet meer gemist.  Alléén de door Hilko aangegeven verpletterende Kingsrow (met superturbo) zet 44...9-14!! wint nog. Niet te bevatten. Zou Roel deze zet gevonden hebben?  Ik waag het te betwijfelen. Geen schande dus dat Nicole niet meer won 5-7

Lisa kreeg aanvankelijk weinig grip op het spel van Rob Helwerda. Hem in een klassiek keurslijf te persen lukte evenmin. Met terreinvoordeel ging Rob aan de leiding. 35...11-16. 19-23 lijkt logischer.  41.36-31. 28-22 met op 7-11 42.22-18! 12x23 43. 36-31 (Truus) is een goed alternatief. Na 43.43-38, een vleugelverzwakking, aangewezen was 39, kwam de slagkracht van Lisa eindelijk tot rijping.  Binnen een paar zetten forceerde ze en blies ze de witte stand combinatief op. 5-9    

Tot slot Wouter. Net als op bord 7 tegen Alexander was op bord 8 een goede speler geposteerd. Een mooi laveergevecht aanval versus omsingeling/verdediging ontstond.  Een fraaie doch onzinnige combinatie was mogelijk op de 36e zet ...15-20! 37.24x4 13-19 38.4x6 19x48. Echter 39. 38-33 met damvangst wint.  Jouke bleef tegen onze sterke Wouter verdedigend glansrijk overeind.  6-10  irena markovic wischenbart irena markovic irena markovic biografija irena markovic ehemann irena markovic hochzeit irena markovic ibiza irena markovic instagram irena markovic lebenslauf irena markovic mann.jpg irena markovic scheidung irena markovic stronach irena markovic wikipedia


Datum: 5 oktober 2020