HDC 2 wint van gehavend Roden/Leek

Gert Bosker

HDC 1 knapt op na valste start

HDC 1 tegen DUO: 10-6 (Ronde 2)

Doetinchem – Het eerste team van Hoogeveen heeft zich voortreffelijk hersteld na de zeper in de eerste ronde tegen Harderwijk (7-9). De dammers van Hoogeveen speelden zaterdag de tweede ronde van de Nationale Clubcompetitie in de Hoofdklasse A tegen Dammers uit Oost. Hoogeveen won met klinkende cijfers: 10-6, twee overwinningen en zes remises.

Hoogeveen had voor deze wedstrijd ook de beschikking tot Natalia Sadowska, wereldkampioene bij de vrouwen. Door de afwezigheid van Maikel Palmans, die zich niet kan veroorloven om vanuit België naar Nederland te reizen, viel voorzitter van de damclub, Maarten Wichgers, in.

Aan het eerste bord speelde Zainal Palmans een gedurfde wedstrijd tegen de sterke Dinant Spieker. Zijn opponent ging voor een vroege aanval, terwijl Palmans voor de omsingeling ging. Dit levert altijd veel spektakel op. Beide spelers hielden hun hoofd koel en er werden geen duidelijke fouten gemaakt (1-1).

Ook tussen Maarten Wichgers en Henk Hoekman werd snel de vrede getekend. De opzet was veelzeggend dat beide spelers wel tevreden waren met een punt (2-2).

De eerste overwinning van Hoogeveen kwam op naam van Martijn Vissers tegen Bert Woolschot. Dit was ook nog eens de eerste overwinning van Vissers in het shirt van Hoogeveen. Hij was erg blij met dit resultaat en de partij verliep ook erg strak. De splijtende centrumaanval was funest voor zijn tegenstander. Uiteindelijk brak Vissers door de vleugel heen van Woolschot (4-2).

Klaas Hendrik Leijenaar had een knotsgekke partij tegen een van de kopmannen van DUO, Jochem Zweerink. Leijenaar had Zweerink al snel opgesloten op zijn korte vleugel in een ouderwetse variant. Er zaten allerlei leuke tactische wendingen in de stand, maar niemand bezweek (5-3).

Natalia Sadowska speelde erg actief en kreeg al vroeg in de partij een makkelijke flankaanval aangeboden van de jeugdige Tom Rinner. Laatstgenoemde perste er alles uit om geen grove verdedigingsfouten te maken. Toch had Natalia haar tegenstander en moeilijk kunnen maken door in het middenspel de aanval een veld hoger te plaatsen (6-4).

Michel Stempher begon zijn partij met het randschijvensysteem. Dit is één van de favoriete spelletjes van de teamcaptain. Zijn tegenstander, Gerrit Wassink, vergaloppeerde zich snel naar een zwakke opbouw waardoor wit tot een sterke aanval kon komen. Met krachtig drukspel van Stempher werd Wassink strategisch overklas (8-4).

Nick Waterink opende interessant met het half-open klassieke speltype. Echter, zijn tegenstander, Gep Leeflang, had daar weinig zin in om het spel mee te spelen. Er kwam vervolgens een decorwisseling waarin Leeflang de aanval had en Waterink moest voor het tegenspel zorgen. De spanning bleef helaas uit. (9-5).

Rick Hakvoort speelde tegen de sterke Leopold Sekongo. Op papier de sterkste speler van DUO. Na een ongewone behandeling van de Keller-variant kreeg Hakvoort een sterke flankaanval op het bord. Sekongo wist daar geen raad mee en werd langzamerhand van het bord gezet. In het eindspel kon Hakvoort praktische winstkansen krijgen door zijn tegenstander te verplichten tot lastige beslissingen. Maar dit werd niet gespeeld en beide spelers kwamen remise overeen.

Datum: 4 oktober 2020