HDC 2 wint van gehavend Roden/Leek

Gert Bosker


> Lees verder

HDC 1 verliest verrassend van Harderwijk


Hoogeveen – De Nederlandse damcompetitie is zaterdag weer begonnen. Dit seizoen speelt Hoogeveen met vier achttallen in de nationale competitie. Het eerste van Hoogeveen is vorig seizoen gedegradeerd uit de Ereklasse en spelen nu in de hoofdklasse. Het is een bijzonder seizoen, want er zijn allerlei corona-maatregelen genomen door de dambond om zo verantwoord te kunnen spelen. De eerste ronde verloor Hoogeveen verrassend met 7-9 van Harderwijk.

Hoogeveen begon goed met een sterke overwinning van Rick Hakvoort tegen Fred Elgersma. Hakvoort speelde het randspelsysteem tegen en kreeg al snel het centrum in handen. Na een afwikkeling van de tegenstander was het een kwestie van techniek om de winst binnen te halen.

De overwinning van Rick was ook de laatste die de Hoogeveners zagen. Nick Waterink kwam niet verder dan remise tegen de taai verdedigende Egbert van Hattem en ook Martijn Vissers speelde gelijkspel na een bijzondere opening tegen Jan Willem Hoeve. Toch kreeg Vissers nog wel kansen en stond zelfs mogelijk gewonnen, maar de scherpte was er nog niet.

Klaas Hendrik Leijenaar had een vergelijkbare partij als Hakvoort. Ook hij speelde met en tegen het randspelsysteem tegen René Schaafsma. Leijenaar bouwde het ijzersterk op en bouwde het voordeel enorm uit. In het middenspel liet Leijenaar een sterke doorbraakactie achterwegen, waardoor het voordeel langzamerhand verdween.

Zainal Palmans had enorm veel geduld nodig tegen de goed verdedigende Henry Offenga. In het late middenspel werd het pas echt spannend. Palmans had de winst voor het grijpen en zag het juiste plan om het centrum helemaal in te nemen. Echter, had hij een verdedigende actie nog op tijd zien aankomen met remise tot gevolg. Achteraf had Palmans een zet moesten omwisselen met positioneel winnend voordeel.

De grootste klap kwam aan bord 8. Maikel Palmans speelde een sterke aanvallende partij tegen Niek Kuijvenhoven. In het middenspel koos Palmans voor een opmerkelijk plan (achteraf niet handig) met een Partie-Bonnard. Het zag er erg fraai uit, maar het was niet effectief. Na een afwikkeling kwam Kuijvenhoven beter te staan in het eindspel, maar niet gewonnen. Het was pas winst na een grove blunder van Palmans op de tric-trac lijn.

Toen invaller Bé Eggens ook nog een in een laat klassieke stand tegen Jan Hendrik Kok via een offer van Dussaut, was de nederlaag al definitief. Michel Stempher deed er alles aan om de stand gelijk te trekken, maar zijn tegenstander Gert Jan Hoeve gaf geen krimp.

De volgende wedstrijd speelt Hoogeveen tegen Dammers uit Oost uit Doetinchem.


Datum: 21 september 2020