Damteam MTB onderuit tegen Wageningen

Ronde 10: WSDV - MTB 14-6

Wageningen / Hoogeveen – De dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) Hoogeveen hebben in de voorlaatste ronde van de ereklasse geen wedstrijdpunten gepakt. De dammers van WSDV Wageningen waren, onder leiding van grootmeesters Alexander Schwarzman en Jan Groenendijk, te sterk voor het gehavend Hoogeveen (14-6). Het tweede team van Hoogeveen verloor van Drachten met 12-8 en het derde verloor met dikke cijfers (16-4) van Het Noorden Groningen 2.

De MTB’ers begonnen met twee invallers aan de lastige missie. Zo mocht Nicole de Vries weer invallen en werd Alberto Waterink opgetrommeld om Martijn Vissers op het laatste moment te vervangen.

Wouter Sosef trof voormalig wereldkampioen Alexander Schwarzman uit Rusland aan bord 2. Een eervolle wedstrijd voor de jeugdige Hoogevener die misschien iets te kort duurde, want Schwarzman had Wouter al gauw in de tang met een Ghestem-doorstoot (2-0).

Ook Alberto Waterink kwam snel onder druk te staan nadat hij een randschijf wou promoveren tot een aanval. Zijn tegenstandster, Ester van Muijen, zag het plan aankomen en neutraliseerde de aanval om vervolgens een dodelijke opsluiting in te nemen (4-0).

Natalia Sadowska pakte het eerste bordpunt voor Hoogeveen. Natalia had haar zinnen gezet op een leuke aanvalspartij, maar haar tegenstander, Marcel Monteba, had daar weinig trek in en koos voor een degelijke aanpak. Natalia nam verder ook geen risico’s (5-1).

Maikel Palmans kwam ook tot een puntendeling tegen Michiel Kloosterziel. Beide spelers hielden het erg overzichtelijk in het middenspel, waardoor niemand gewond kon raken (6-2).

Maarten Wichgers trof nationaal talent Machiel Weistra. Weistra kwam erg actief opzetten en controleerde zowaar het centrum. Toch bleef Maarten erg koel en forceerde met een tactische dreiging remise (7-3).

Klaas Hendrik Leijenaar speelde een interessante partij tegen grootmeester Jan Groenendijk. Al in de opening kozen de fanaten van het randspelsysteem een speltype met randschijven. In 2012 won Klaas Hendrik Leijenaar in dezelfde opening, maar acht jaar later was de grootmeester de bovenliggende partij. Groenendijk was tactisch handiger en rekende Klaas Hendrik eruit (9-3).

Nick Waterink was de enige die bordkansen kreeg tegen zijn de oude trainer Rik Keurentjes. Nick kwam met een sterke aanval uit de opening en hij leek af te stevenen naar een strakke overwinning. Toch werd de partij remise, omdat Keurentjes een diepe remise-combinatie nam waarbij hij eerst twee dammen moest geven (10-4).

Nicole de Vries had in Johan Sterrenburg een zware tegenstander. Laatstgenoemde speelde het klassieke speltype erg handig waardoor Nicole al snel in zetnood kwam (12-4)

De partijen van zowel Zainal Palmans (tegen Matthias de Kruijf) als Rick Hakvoort (tegen Heike Verheul) eindigde in remise. Beide hadden niks in te brengen tegen de sterk spelende Wageningers (14-6).

MTB Hoogeveen staat op het punt om te gaan degraderen. De volgende wedstrijd spelen ze tegen de nummer drie, Van Stigt Thans. Hoogeveen heeft nog een kleine kans om nacompetitie te halen, maar dan moet het wel gaan stunten.

Datum: 16 februari 2020
Foto: Zainal Palmans