‘Elke fout is fataal’

Damster Elise Schouten mag naar het Europees kampioenschap


> Lees verder

Voorbereidende bijeenkomst in Papendal


> Lees verder

Voorbereiding EjK dammen

Damtraining voor EjK


> Lees verder

Damsimultaan Titus Brandsma


> Lees verder

Geert Kleine kanshebber op het NK


Gert Bosker

Voor het eerst wordt er onder auspicien van Gerbrand Hessing en damclub Westerhaar een NK gehouden in ratingcategorieen. 

Er wordt in 2 categorieen gespeeld : spelers met een rating tot 900 (C) en spelers met een rating tussen 900 en 1100( B)

Er doen 38 spelers mee die in het Zwitsers de hoogste tree van Nederland proberen te bereiken. 

Voor de minder sterke dammers een mooie gelegenheid  eewige roem te verwerven in een zuivere krachtmeting.

Namens HDC doen Alberto en Geert mee. Beide in de categorie tot rating 900. 

 

Alberto begon met een nederlaag tegen koploper Paters,hij veronachtzaamde de verdediging van zijn voorpost. Paters was er als de kippen bij. 

In de volgende 2 ronden tegen respectievelijk Letteboer en Lawant werd het evenwicht niet verbroken. In de 4e tegen Loots, kwam een woeste aanval op het bord. Alberto overzag helaas een eenvoudige combinatie en moest met een schijf minder verder. Via een slimme truc wist hij nog  een doorbraak te versieren en deze bleek uiteindelijk voldoende voor remise. Tot ergenis van diens tegenstander, zo lijkt het.  Vandaag speelde hij opnieuw een veelbelovende aanvalspartij. Oste nam echter halverwege de aanval over. Daarna volgde een dun klassiekje met een teleurstellende remise. Het is het net niet aldus Alberto. 

 

Geert daarentegen doet het prima. In de 1e ronde wist hij plaatselijke favoriet Letteboer te verslaan. Het verhinderen van het uitkomen  van Geerts verstopte schijf werd hem middels een eenvoudige combinatie noodlottig. Hij werd direct in het eerste rondeverslag geroemd.  In de 2e ronde trof hij Willem Folkert die het Geert niet moeilijk maakte. Ooit wist Folkert met zwart Peter Boonstra (wie kent hem nog) op remise  te houden 1.32-28 16-21! Hoezo op remise spelen.

 In de 3e ronde tegen concurrent Langerak ebde de spanning weg met als resultaat remise. Dapper en ambitieus zette Geert gisteren een aanvalspartij op. Tegen koert Meuleman (ook een van de gegadigden) in een pre-roozenburg-opstelling werd de spanning hem kennelijk te machtig en ruilde naar de rand. 

Had hij beter niet kunnen doen, het werkte als een boemerang. Meuleman kwam zeer gevaarlijk opzetten. Alle zeilen bijzettend wist Geert ternauwernood remise te bereiken. Vandaag bijgekomen van de schrik, deed hij het aanmerkelijk rustiger. Maar een efficient schijnoffer deed de witte stand van Lawant eenvoudig ineenstorten.

 

Met nog 3 ronden te gaan staat Geert op de 2e plaats ( 5-8) 1 punt achter Paters. Geert heeft het beste tegengemiddelde en heeft vrijwel alle concurrenten gehad. Vanavond (7-2) de clash tegen koploper Mark paters (890) en onze Geert (867) De partij is vanaf 18.00 semi-live te volgen op de  site van Westerhaar (zoeken via KNDB) 

De erg mooie site is het bezoeken sowieso waard.  Met een overwinning ligt Geert op koers om de eerste Nederlandse kampioen te worden in categorie tot 900. Alberto mag proberen ten koste van Tom Oosthoek  een overwinning bij te schrijven en op zijn gemiddeld te komen. 

Komt dat zien. Spannend is het zeker.