Damclub MTB Hoogeveen in noodweer


Hoogeveen - Het zit de dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) niet mee dit seizoen in de hoogste damdivisie van Nederland. Zaterdag werd er verloren van het damteam uit Gouda met grootmeesters Martijn van IJzendoorn en Erno Prosman: 12-8. Hiermee staat dan Hoogeveners onderaan. Ook MTB 2 en MTB 3 gingen puntloos ten onder met 14-6 van Dokkum en Surhuisterveen.

Martijn Vissers had een zware kluif tegen de jonge grootmeester Martijn van IJzendoorn. Vissers opende met een volle lange vleugel en wist dit niet goed te ontwikkelen vanwege het slimme spel van opponent. Richting het middenspel vlocht Van IJzendoorn listige zetjes in de stelling en combineerde uiteindelijk ook naar dam. 

Wereldkampioene Natalia Sadowska haalde het eerste punt binnen voor Hoogeveen tegen Richard Mooser. Sadowska had een aanvallende instelling, maar de tegenstander ging voor vlak spel. Hierdoor was de hele partij in evenwicht. 

Klaas Hendrik Leijenaar speelde erg frivol tegen Friso Fennema. Al vroeg kwam er een centrumaanval op bord die door Fennema graag werd omsingeld. In tijdnoodfase kon Leijenaar de complexe stand niet allemaal bolwerken en verloor met opgeheefde hoofd na een kleine forcing. 

Teamleider Rick Hakvoort speelde handig tegen GMI Erno Prosman. Hakvoort speelde zijn favoriete actieve spelstrategie. Hier wist zijn tegenstander weinig in te brengen, want ook de decorwisseling met een halve hekstelling werd geneutraliseerd. Een knappe remise Hakvoort die een sterk seizoen speelt.

Nick Waterink ging geen gekke dingen doen tegen de sterke Sven Winkel. De opening werd al snel overgeslagen en daarna vlogen ze elkaar ook niet meer in de haren waardoor de snel de punten werden gedeeld. 

Maarten Wichgers werd al vroeg aangevallen door Erik Hoogendoorn. Het tegenspel van Wichgers was niet afdoende om Hoogendoorn in gevaarlijke wateren te sleuren. In het middenspel trapte Wichgers in een vrije zet combinatie. 

Wel succes was er voor de Hoogeveense talent Wouter Sosef die zijn debut maakte in de ereklasse. In het klassieke spel speelde hij Andre Venema helemaal zoek die soms vreemde keuzes nam in zijn speelplan. Sosef was continu scherp en won met slim spel een schijf en maakte de partij keurig af. 

Teamleider van MTB 2 maakte ook zijn debut voor het eerste team in de ereklasse. Bosker kwam aanvallend opzetten, maar dat werd flink toegetakeld door de sterke Teun van de Krol. Het nadeel werd alleen maar groter voor Bosker en moest in het late middenspel zijn meerdere erkennen. 

Maikel Palmans had weinig moeite om de topper Ben Provoost af te stoppen. De rust in het spel van Palmans zorgde voor weinig tegenbreng aan de overkant. Provoost was slim genoeg om niet te gaan forceren waardoor de energie uit de partij werd gehaald. De remise werd snel getekend.

Zainal Palmans kreeg het slotakkoord door positief de wedstrijd te beŽindigen tegen Harry Clasquin. Clasquin werd noodgedwongen om een aanval in te nemen en dat werd perfect tegengespeeld door Palmans. Al snel kreeg Clasquin ruimtegebrek en verloor een schijf. De voorsprong was uiteindelijk voldoende voor de twee punten. 

Over twee weken speelt MTB Hoogeveen tegen Westerhaar.