Roland Kreeft 7e van Europa

Met Roland Kreeft, Nicole de Vries en Elise Schouten


> Lees verder

ĎElke fout is fataalí

Damster Elise Schouten mag naar het Europees kampioenschap


> Lees verder

Dammers MTB pakken eindelijk punten


Hoogeveen Ė Het zijn de dammers van het tientalteam MTB Hoogeveen gelukt om van die hatelijk nul af te komen. In een uitwedstrijd tegen het tweede team van Schiedam wonnen ze met 9-11. Met deze uitslag staat MTB Hoogeveen op een achtste plek van de 12 teams die in de ereklasse spelen.

MTB Hoogeveen 2 en 3 hadden het zwaar tegen de twee teams van Huizum. Beide verloren met dikke cijfers.

MTB Hoogeveen had aan geheime troef meegenomen. Dammers JoŽl Palmans speelde weer eens mee. Daarnaast was de Belg Keita Desmet ook weer van de partij. Beiden speelden een belangrijke rol in de overwinning.

Klaas Hendrik Leijenaar was als eerste uit. Zijn partij verliep aardig rustig, maar hij creŽerde wel kansne tegen Edwin de Jager. In het middenspel haalde hij een leuke doorbraakcombinatie uit, maar hij taxeerde verkeerd waardoor de slotstand remise was (1-1).

Zainal Palmans sloeg wel raak tegen Henk de Witt. Palmans had al vanaf de opening gemakkelijk spel. Zijn tegenstander kreeg zijn overtollige schijven op zijn lange vleugel maar niet goed ontwikkeld. In het late middenspel maakte De Witt de beslissende fout, waardoor Palmans gemakkelijk de partij kon afmaken (1-3).

Martijn Vissers speelde een hekstellingpartij tegen de sterke Kameroener Christian Niami. Beide gaven geen cadeautjes aan elkaar, waardoor het snel richting een bloedeloze remise ging (2-4).

Teamcaptain Rick Hakvoort liet het goede voorbeeld aan het team. Hij verhoogde de score naar 2-6 voorsprong. Hakvoort speelde met solide formaties en vlocht leuke finesses in zijn partij. De meesten had zijn tegenstander door, maar richting het einde plaatste Hakvoort toch een winnende zetdwang.

Zowel Maikel Palmans en Maarten Wichgers pakten een punt. Palmans speelde tegen Kees Romijn een interessante partij, waarin zijn tegenstander volop in de aanval ging. Het was voor Palmans een moeilijke keuze: volop tegenspelen of op de rem trappen. Gezien de voorsprong koos hij voor het laatste. Ook Maarten liet het niet zo ver komen. Ondanks een leuke opening en een spannende strijd om het centrum in het middenspel waren beiden aan elkaar gewaagd. Wichgers pakt hiermee zijn eerste bordpunt (4-8).

Jan van de Veen het zwaar tegen Peter van de Stap. Hij ging iets te agressief in de aanval en verwaarloosde zijn opbouw op de lange vleugel. Van de Stap wist hier wel raad mee en schakelde veel varianten uit met tactiek. Als snel moest Van de Veen een schijf inleveren en verloor niet veel later (6-8).

Natalia Sadowka speelde een sterke partij tegen de Senegalees Cheick Maurice Ndione. In een randspelstrategie kreeg de sleutelvelden in handen. Echter, in het middenspel koos de Poolse niet voor de winnende variant. Hierdoor kon de Senegalees naar zuurstof happen en ook direct de overhand nemen. Gelukkig is de voormalige wereldkampioene ook een goede verdedigster (7-9).

Hoogeveen had nog twee punten nodig en die kwamen van onze matchwinnaars JoŽl Palmans en Keita Desmet. Desmet hielt zich knap staande tegen de internationaal meester Thomy Mbongo uit Kameroen. Laatstgenoemde drukte langzaam Desmet naar de verdrukking met een centrumaanval. Met creatief verdedigen wist Desmet de aanval te neutraliseren. JoŽl Palmans was actief bezig tegen de sterke Drik van Schaik Jr. De flankaanval zag er kwetsbaar uit, maar zijn opponent wist niet veel te bereiken en veel schijven gingen van het bord. Na een tweede keer opbouwen probeerde Van Schaik Jr. nog een laatste poging te doen om te winnen, maar ook het doorbraakplan werd kranig verdedigd door Palmans (9-11).

MTB Hoogeveen speelt over twee weken tegen het team uit Culemborg.