Dammers MTB kopje onder tegen regerend kampioen


Rick Hakvoort

MTB Hoogeveen trad afgelopen zaterdag in Schiedam aan tegen regerend kampioen Van Stigt Thans. De wedstrijd ging met 14-6 geflatteerd verloren daar verschillende spelers kansen misten. 

Aan het 3e bord trad teamcaptain Rick Hakvoort aan tegen Frits Luteijn. Hakvoort overzag in een zeer kansrijke stand een remisewending en moest genoegen nemen met remise.

Ook Klaas Hendrik Leijenaar miste in een zeer interessante partij de mogelijkheid om zijn tegenstander, meervoudig Nederlands Kampioen Rapid Anton van Berkel, zware problemen te bezorgen en moest berusten in remise. 

Hierna werd duidelijk waarom Van Stigt Thans regerend kampioen is. Maarten Wichgers bezweek onder de druk van Rob Clerc na een foutief plan in het middenspel. 
Nick Waterink vergaloppeerde zich in zijn favoriete hekstellingsspel. Tegenstander Jeroen Kos was er als de kippen bij om hiervan te profiteren en bracht de marge op 4.

Maikel Palmans en Waldo Aliar speelden een onderhoudende partij waarin het evenwicht niet werd verbroken.
Keita Desmet had misschien wel de interessantste partij van de dag tegen Ron Heusdens. Na een misrekening in de opening kwam Keita een schijf achter. Deze schijf kwam echter dusdanig onder druk dat Keita hem terug kon winnen. Hij miste dit echter en verloor jammerlijk. 

Bé Eggens liep tegen Nederlands veteranenkampioen Henk de Witt in een kleine forcing waardoor hij een schijf achterkwam. Hij bleef echter vechten en wist tot een remise stand te komen. Helaas blunderde hij hier nog en daarmee was het pleit beslecht: 11-3

Zainal Palmans speelde in een huisvlijtvariant Internationaal Grootmeester Hein Meijer volledig van het bord. Hij vergat echter zijn prachtige partij te bekronen en moest een puntendeling toestaan. 

Natalia Sadowska was de speler van de dag. Met een agressieve opzet wist ze de uit Letland ingevlogen Vipulis dusdanig in de problemen te brengen dat hij bezweek. 

Het slotakkoord was voor Jan van de Veen die een gewaagde opzet koos tegen Gantvarg. Hij verloor een schijf maar had compensatie door nog een schijf te offeren naar een remise-eindspel. Hierin blunderde hij helaas nog waardoor de partij alsnog verloren ging. 

MTB Hoogeveen mag tevreden terugkijken op deze wedstrijd. Ondanks het feit dat het vorig seizoen via de nacompetitie ternauwernood behoud in de ereklasse veiligstelde, werd de landskampioen aan het wankelen gebracht. De ervaring van Van Stigt Thans gaf echter de doorslag op de beslissende momenten, waardoor MTB met een 14-6 nederlaag genoegen moest noemen.