HDC 1 start het damseizoen overtuigend


> Lees verder

Huizum 2 geen partij voor het 2e team


> Lees verder

HDC 3 worstelt maar komt niet boven


> Lees verder

Kans op EK voor Vincent aan zijden draad


Door Eva Houtjes & Zainal Palmans

RIJNSBURG - Met een dubbele ronde op vrijdag 3 mei, aan het einde van het kampioenschap, zou het een zware dag blijken voor de pupillen in Rijnsburg. Het was een dag vol gemiste kansen, grove blunders en dus ook veel emotie.

De nummer 1, Jorne Huiting trof in de ochtendronde René Emmaneel. Lange tijd ging het gelijk op en leek de partij op remise af te stevenen. Maar toen René een foutje maakte, profiteerde Jorne daar meteen van. Daarna gaf Jorne de voordelige situatie niet meer uit handen. 's Middags liep hij snel en eenvoudig naar een overwinning op Niels van Ginkel, die zijn debuut maakt op het NK en zo'n hele week dammen wel erg lang vond. Met 12 punten is hij zeker van een top 3 notering, al zal morgen nog moeten blijken welke plaats hij definitief zal krijgen.

Eén punt achter Jorne staat Bart Westerveld uit Assen. In de ochtendronde zat hij tegenover Vincent. Vincent bouwde goed op en voerde met een klaverbladopsluiting de druk op Bart op. Maar Vincent maakte op de 18e zet een fout waardoor Bart een combinatie kon uithalen (zetje van Weiss). Vincent bleef echter rustig, ving de dam, waarna beide jongens in een gelijkwaardige situatie verder damden. Lang duurde dat echter niet, want het besluit om een ruil naar achteren te nemen, bleek een strategische fout van Vincent, hetgeen Bart uiteindelijk de partij en dus 2 punten opleverde.

In de middagronde trof Bart de ‘local hero' Marco de Leeuw. Bart begon goed met een flankaanval en lange tijd had Bart volgens de analyses een voordelige stand. Maar het blijft dammen, waarbij een partij pas uitgespeeld is wanneer de laatste zet is gedaan en zo kon het dat Bart een mindere zet deed op zet 40, waarbij hij in een veel slechtere stand terecht kwam. Hij moest vanaf dat moment nog knokken voor een remisepunt. Die kwam uiteindelijk dan ook. Bart kwam daarmee op 11 punten en Marco op 10.

Doordat Vincent in de ochtendronde met zijn verlies tegen Bart stagneerde op 8 punten, moest Vincent in de middagronde winnen van Dirk Vet om nog serieus mee te doen voor een podiumplaats. Vincent ging er vol in en kwam een schijf voor. Hij speelde heel secuur door en alles leek erop dat hij de punten zou binnen slepen. Vincent had tijdens het eindspel echter even een black out, deed een volkomen onlogische zet waardoor Dirk het tij volledig kon keren. Een zeer pijnlijke fout met grote consequenties, want Vincent kon zich onvoldoende herstellen om nog een punt binnen te halen. Daardoor zakte Vincent naar een 5e plaats en lijkt het podium voor hem dit jaar buiten bereik te zijn. Er is nog een minieme kans, maar dat is van meerdere partijen van morgen afhankelijk, in verband met resultaten en weerstandspunten etc. Eén ding is zeker: wil Vincent nog top 5 eindigen, dan zal er morgen gewonnen moeten worden. Vincent speelt zijn laatste ronde dit NK met wit tegen Marco de Leeuw, net als in 2010. Zal hij ook dit jaar het welpje zand in de ogen kunnen strooien, of haalt de Rijnsburgse leeuw ditmaal zijn klauwen uit? Het belooft nog een spannende laatste dag te worden.

Ilse Barf speelt een sterk toernooi. Ze boekte vandaag drie punten. In de ochtendronde kwam Ilse sterk uit de opening tegen Dirk Vet met een monoliet op het centrale district van het dambord. De kracht van Dirk Vet is het terugkomen in lastige standen. Dit deed hij ook tegen Ilse middels het ketenen van de aanval waarna hij een plusschijf forceerde. Ilse gaf niet op, en terecht. Door een megablunder van Dirk ging de plusschijf over naar het enige meisje tijdens dit NK. Jammerlijk kon Ilse de partij niet afmaken met remise tot gevolg. In de middag won ze wel van Tristan van der Velde. Zoals gewoonlijk zette Ilse de aanval in op de flanken. Tristan verdedigde zich kranig maar hij kon de tactische zetten van Ilse niet bolwerken. Morgen mag ze tegen de koploper. Kan ze voor een stunt zorgen?


Bron: damclubhoogeveen.nl


Datum: 4 mei 2013