Damclash tussen routiniers en jong talent

NK Dammen Vrouwen in Hoogeveen


> Lees verder

Volle bak voor Drentse pupillen


RIJNSBURG – Op de vierde dag van het NK Pupillen stond de 5e ronde op stapel. Het zouden spannende partijen worden, waarbij de top 5 spelers voor de winst moesten gaan, om in aanmerking te blijven komen voor een podiumplaats.

Vincent speelde met wit tegen zijn mede-nummer 3: René Emmaneel van SNA Heerhugowaard. Na een actieve opening met de flankaanval van Vincent, had René een lastige keuze om het tegen te spelen. Hij besloot om de aanval af te ruilen, waardoor Vincent moest overschakelen op een ander speelplan. Hij koos de halve hekstelling. Vincent speelde deze zeer nauwkeurig en maakte geen enkele fout, waardoor René geen kans kreeg. Ook het oploopplan van René had weinig effect en Vincent pareerde dat met kleine combinaties. René kwam vast te staan, Vincent haalde dam en speelde ook het eindspel secuur uit, met 2 punten als resultaat.

Ook Bart heeft goede zaken gedaan tegen Jeroen van den Brink. Bart opende richting de rand en kreeg even later, nadat Jeroen ruilde, een voordelig klassieke stand op het bord. Jeroen koos voor het nadeeltje op zijn lange vleugel en daar wist Bart goed gebruik van te maken. Na 14 zetten verspeelde Jeroen de partij door Bart een verkapte Haarlemmer te geven richting dam. De partij was op slag uit. Bart komt daardoor op 8 punten.

Ilse trof een zieke tegenstander: Marijn Jans uit Limburg. Toen deze na 35 minuten alsnog aan het bord plaatsnam kon de partij beginnen. Ilse werd niet afgeleid door alle omstandigheden en focuste voor 100% op de partij. Na enkele scheve zetten van de Limburger kon ook Ilse winnen met een Haarlemmer, waarna Marijn meteen opgaf en kon uitzieken.

Bart en Vincent gaan samen met Jorne Huiting aan de leiding met +3. Voor de Drentse pupillen is dit een prachtig uitgangspunt om de één-na-laatste dag met ook nog eens een dubbele ronde, in te gaan. Het blijft spannend op het NK pupillen.