Koetse aan de leiding in damcompetitie HDC


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

In de onderlinge competitie van de Hoogeveense Dam Club heeft Johan Koetse alleen de leiding genomen door een overwinning op de regerende kampioen Nick Waterink. Hij speelde de opening snel weg met een aantal ruiltjes om vervolgens met een ruil naar veld 22 zijn tegenstander te verrassen. Deze kon een doorbraak op zijn korte vleugel niet verhinderen en moest een pijnlijke nederlaag incasseren. De andere koplopers, Cor Darwinkel en Roelof de Jonge, speelden tegen elkaar een spannende pot. Beiden maakten geen fouten en na 3,5 uur spelen werd de vrede getekend. Johan Ottens had een zware kluif aan Piet Saitek. Deze brak door naar dam maar wist zijn voordeel niet te verzilveren zodat Ottens met de schrik vrij kwam. Matthijs Sprakel en Alberto Waterink speelden een "dubbele" partij, een partij die ook gold voor het Drents kampioenschap. Waterink hield lange tijd gelijke tred met Sprakel maar in tijdnood maakte hij de beslissende fout en verloor. Arie Peeks stond lange tijd een schijf voor tegen Seijer Troost. In het eindspel wist deze echter via een meerslagfinesse alsnog een remise in de wacht te slepen. Tristan Blokzijl was aanvankelijk niet bij de les tegen Tjerk Helder. Deze kwam een schijf voor en hield lange tijd dit voordeel vast maar in het late middenspel kwam Blokzijl terug. Helder maakte de beslissende fout door een twee om twee naar dam over het hoofd te zien. De partij tussen Leon van der Lans en Cees Boon ging aanvankelijk gelijk op met aan beide zijden diverse slagdreigingen. De meeste dreigingen werden door beide spelers gezien tot de 30e zet toen Boon een doorbraak forceerde en won. Martin Bosch nam tegen Jan Zwiggelaar een vergiftigde damcombinatie waarna Zwiggelaar terug counterde hetgeen hem twee schijven winst bezorgde en even later ook de overwinning. Erik Beuker speelde een aantal afwijkende zetten waardoor Geert Kleine stevig het centrum in handen kreeg. Hij wist de schijvenverhouding lange tijd nog gelijk te houden maar tegen een twee om twee dreiging naar dam had hij geen antwoord.

In de jeugdcompetitie blijft Nicole de Vries met overmacht aan de leiding. Pascal Strijker vocht zich terug naar de tweede plaats met een overwinning op Babethe Doldersum. Samantha Zanting begint het spel ook steeds beter onder controle te krijgen en krijgt het erepodium in zicht.

In de provinciale competitie hadden de HDC'ers een off-day in de hoofdklasse. Alexander Slot kwam in de eindfase tekort tegen koploper Alex van Prinsenbeek en Gerard Bruins speelde een sterke opening tegen Herm Jan Brascamp maar hij wilde teveel en liep in een simpele combinatie. Ook Meint de Vries liep tegen Gerwin Kolkman tegen een nul aan.

In de eerste klasse was  er wel succes. In de strijd om de koppositie verraste Bé Brakels naaste concurrent Henk Pruim en nam daarmee de leiding in handen. Wout van Geest wist een gewonnen stand niet te winnen en moest met remise genoegen nemen.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 26 september 2012

Terug naar overzicht