Hoogeveense Dam Club weer van start


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Traditiegetrouw ligt in de zomertijd de onderlinge competitie stil. Dat er in de zomervakantie niet gedamd wordt, is een onterechte conclusie. Juist in deze zijn er vele zomertoernooien die gemiddeld zo' n 100 deelnemers trekken. Ook in Hoogeveen was er een zomertoernooi met 92 deelnemers en als winnaar GMI Jean-Marc Njofang uit Kameroen.

Op de eerste clubavond van HDC werd er een beperkt programma afgewerkt omdat er tegelijkertijd een ronde voor het persoonlijk kampioenschap van Drenthe gespeeld werd.  Erik Beuker verraste direct door Carlijn Aalbregtse te verslaan. Zij speelde enigszins onverantwoord en ondoordacht en daar profiteerde Beuker optimaal van. De andere dame, Irene Stoppels, wist wel te winnen. Haar tegenstander Seyer Troost hield de stand lange tijd in evenwicht totdat hij meende een doorbraak naar dam te zien. Hij overzag echter dat Stoppels op twee manieren kon slaan en was vervolgens kansloos. Arie Peeks was weer teruggekeerd in de speelzaal. Hij speelde tegen routenier John Hauschild een rustige partij totdat hij vast kwam te staan. Met een handig zetje kwam hij op schijfwinst en even later op partijwinst. Tristan Blokzijl en Cor Darwinkel speelden een rustige partij. In het eindspel overzag Blokzijl een 2 om 3 en kon opgeven. In de partij tussen Geert Kleine en Johan Koetse werd aanvankelijk veel geruild. Op een gegeven moment wist Koetse een schijf te veroveren en dit voordeel baatte hij optimaal uit. Tjerk Helder kwam in het middenspel een schijf achter tegen Roelof de Jonge maar hij herstelde zich goed. Toen het op remise leek uit te draaien, begon Helder een paar zwakke zetten te doen en verloor alsnog. Alexander Slot en Gerard Bruins speelden hun partij die tevens meetelde voor het kampioenschap van Drenthe. Slot leek in het middenspel groot voordeel te hebben maar Bruins verdedigde zich goed en behaalde zonder noemenswaardige problemen remise.

In de hoofdklasse van het Drents kampioenschap behaalde het jeugdig talent Nick Waterink opnieuw een hele fraaie zege en met zijn 13 jaar doet hij nu al volop mee voor het provinciaal kampioenschap. In de eerste klasse was het geen beste avond voor de HDC´ers. Bé Brakels en Mathijs Sprakel hielden elkaar keurig in evenwicht maar zowel Jan Bazuin als Alberto Waterink gingen met lege handen huiswaarts.

Ook de jeugdafdeling is van start gegaan. De nummers 1 en 2 van de vorige competitie Nicole de Vries en Pascal Strijker lieten direct al zien van plan te zijn opnieuw in de top van het klassement te willen eindigen. Met twee overtuigende overwinningen voeren zij de ranglijst aan.

Aanstaande zaterdag is ook de start van de nationale competitie. Hierin zijn de Hoogeveense dammers met twee tientallen vertegenwoordigd. Beide teams strijden tegen Dios Achterhoek onder de sponsornaam MTB. Het eerste team heeft een flinke veer gelaten omdat één van de toppers, Hans Thio  het dammen en zijn maatschappelijke carrière niet meer kan combineren. Zijn plaats wordt ingenomen door Nick Waterink. De vraag is of hij te snel gebracht wordt of dat hij op hoofdklasse niveau kan meedraaien. MTB 2 is ook in kwaliteit teruggelopen door het doorschuiven van Waterink en het verlies van vader en zoon Klein. Bart Lugthart uit Hattemerbroek komt als versterking. Tevens mag het jeugdig talent Vincent Houtjes uit Heerde ervaring in dit team opdoen. Toeschouwers zijn toegestaan. Vanaf ongeveer drie uur zal er tekening in de strijd komen.

Liefhebbers van het damspel zijn van harte uitgenodigd eens een kijkje te komen nemen op de damclub. De jeugd begint op maandagavonden om half zeven (tot half acht) en de senioren strijden vanaf kwart voor acht hun partij op de honderd velden. Speellocatie is het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1b.


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 11 september 2012

Terug naar overzicht