Veel jeugddammers HDC naar halve finales Nederland


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Een ongekende weelde, zo kun je de ontwikkelingen van de jeugd bij de Hoogeveense Dam Club wel beschrijven. Nog nooit hebben zich zoveel jeugdspelers van HDC ingeschreven voor de halve finales van Nederland. Bij de junioren doen mee Rick Hakvoort en Nick Waterink terwijl deze laatste samen met Vincent Houtjes mee zal spelen bij de aspiranten. Vincent speelt ook mee bij de pupillen samen met Pascal Strijker, Brian Bijker, Weslee Werkman, Stijn de Groote, Jasmijn Scholtens en Lisa Schep. In de welpencategorie doen mee Renco en Wilmer Oostindjer, Stef Schep, Wouter Sosef, Matthijs Jonkman en Lisa Scholtens. Vooral uit de welpencategorie zijn er vele kanshebbers voor een finaleplaats. Ditzelfde kan gezegd worden voor Rick bij de junioren, Nick bij de aspiranten en Vincent bij de pupillen. En wie weet, misschien stijgt er wel iemand boven zichzelf uit.

In de jeugdcompetitie verraste Weslee Werkman door koploopster Lisa Scholtens te verslaan. Ondanks dit verlies is Lisa wel periodekampioen geworden. De overige periodekampioenen zijn Laurens Hummel, Lisa Schep en Isis Waterink.

In de seniorencompetitie dacht Nicole de Vries een mooie combinatie uit te halen tegen Mathijs Sprakel maar de combinatie leverde haar schijfverlies op. Door tijdnood wist Sprakel de winst niet tijdig te vinden en werd het remise. Hetzelfde overkwam Erik Beuker. Tegen Johan Ottens sloeg hij verkeerd hetgeen hem een schijf kostte. Toen hij een tweede schijf achterkwam, hield hij het voor gezien. Jan Zwiggelaar plaatste tegen Cees Boon een flankaanval. Dit speltype vertoont vele kansen op slagzetten. In één van die slagzetten trapte Boon waarna de partij vroegtijdig ten einde was. Martin Bosch had weinig moeite met Leon van der Lans. Reeds in de opening kwam hij een schijf voor en toen hij in het middenspel een tweede schijf won, was het gebeurd. Ook Alexander Slot won heel vlotjes. Zijn tegenstander, Johan Koetse, kwam slecht uit de opening. Ne een 2 om 2 met doorbraakkansen voor Slot ging Koetse de mist in toen hij offerde en met een brilcombinatie deze schijf wilde terugveroveren. Slot verraste hem met een slagzet naar dam.

Pascal Strijker speelde een prima opening tegen Geert Kleine maar vergat even de zetcontrole. Met een combinatie naar dam besliste Kleine de partij in zijn voordeel. Leo Peters had tegen Seijer Troost niet over geluk te klagen. Beiden overzagen een simpele maar verrassende 3 om 3 naar dam voor Trioost. Later in de partij nam Peters een sterke hekstelling in. Toen Troost meende met een 2 om 2 zich hieruit te ruilen overzag hij slagkeuze van Peters en kon vervolgens opgeven. Een hekstelling zonder schijven op de lange lijn is meestal heel sterk, zie de partij Peters-Troost. Een halve hekstelling daarentegen heeft meestal niet teveel om het lijf. Behalve dan als een sterke speler deze inneemt. Zo ging het in de partij Zainal Palmans tegen Gerard Bruins. Palmans nam de halve hekstelling in en wat Bruins ook probeerde hij kwam er niet uit. Steeds weer vlocht Palmans geraffineerde combinaties in de stand. Bruins dacht in het eindspel kansen te hebben door een lichte combinatie te nemen met doorbraakmogelijkheden maar Palmans offerde zonder angst twee schijven en maakte het eindspel fraai af. John Hauschild kon zijn 60 jarig huwelijksjubileum geen extra glans geven want in de partij tegen Roelof de Jonge werd langzaam meer zeker de strop aangehaald waarna aan verlies niet meer te ontkomen viel.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 11 februari 2014

Terug naar overzicht