Degradatie HDC 1 een feit


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - HDC 1 is er in de laatste ronde van de provinciale damcompetitie niet in geslaagd het vege lijf te redden. Tegen DC Oosterveen moest met 7-1 gewonnen worden om degradatie te ontlopen. Door het handicap-systeem kon Oosterveen beginnen met een 4-0 voorsprong. Deze voorsprong was echter al snel te niet want Zainal Palmans won vlotjes van Johan van Aalderen middels een fraaie damcombinatie. Ook Rick Hakvoort had weinig moeite met zijn tegenstander, Jan Huzen. Deze trok zich terug naar de randen. Hakvoort kreeg alle belangrijke centrumvelden in bezit en rondde de partij af met een mooie slagzet. Toen Michel Stempher geen deuk in een pakje boter kon schieten tegen Leo Peters, een gelijkwaardige remise, lag de druk bij de youngster Nick Waterink. Tegen Rima Danileviciene had hij een prachtstand opgebouwd, had een doorbraak naar dam geforceerd maar lette even niet op waardoor zijn tegenstandster de dam kon afpakken en remise kon afdwingen. Een zucht van opluchting van de kant van Oosterveen maar ook een grote domper bij de spelers van HDC.

HDC 2 was niet in staat de plaats van HDC 1 in de hoofdklasse in te nemen. De laatste wedstrijd tegen het Noorden werd weliswaar gewonnen maar koploper DC Roden Leek maakte geen fout tegen Hijken 3. Zij kunnen volgend seizoen hun opwachting maken in de Drentse hoofdklasse. De wedstrijd tegen het Noorden verliep vloeiend. Nadat Mathijs Sprakel remise was overeengekomen met Jacob Ganzevoort, zette Alexander Slot HDC op voorsprong. Tegen Johan Rademaker speelde hij een sterke partij. Rademaker probeerde zijn inferieure stand te compenseren met allerlei damdreigingen. Slot liet zich echter niet van de wijs brengen, speelde solide door, forceerde een doorbraak en maakte het karwei keurig af. Gerard Bruins zorgde ervoor dat de overwinning veilig gesteld werd. Zijn tegenstander, Bob van der Mark, nam het kerkhofveld in en, de naam zegt het al, dit werd zijn doodsteek. Bruins holde eerst de stand van zijn tegenstander uit om vervolgens met een paar sterke ruilen alle belangrijke velden in handen te krijgen. Van der Mark brak nog wel door naar dam ten koste van 3 schijven maar Bruins hield het hoofd koel en won overtuigend.

Bart Lugthart brak in zijn partij tegen Marinus Damkat het klamme zweet uit want Damkat leek door te kunnen breken naar de damlijn. Of Lugthart de juiste verdediging had danwel dat Damkat de doorbraak niet aandurfde, is moeilijk te zeggen. In het eindspel kantelde de partij en kwam Lugthart heel goed te staan maar meer dan remise kwam er niet uit.

HDC 3 speelde een thuiswedstrijd tegen DC Warffum. Er stond niets meer op het spel zodat iedereen vrij kon spelen. Het werd een overtuigende 7-1 overwinning voor HDC. Bé Brakels gaf het goede voorbeeld door te winnen van Nico Sikkema. In een Hollandse opening was het na een twintigtal zetten gebeurd met Sikkema. Brakels had hem geheel vastgezet en won probleemloos. Johan Ottens en Eddy Groenhagen tastten elkaar af met allerlei dreigingen. Beiden bleven koel en deelden de punten broederlijk. Geert Kleine nam tegen Joop van der Heide een heel riskante voorpost in maar deze oefende geen druk op deze schijf uit. In de tijdnoodfase was Kleine wat agressiever hetgeen hem de zege opleverde. Johan Koetse plaatste een schijf ver in het veld bij zijn tegenstander Rudolf Schwab. Om onduidelijke redenen viel hij deze schijf niet aan en kon Koetse zijn stand repareren. Het eindspel was duidelijk in het voordeel van Koetse.

Ook HDC 4 won hun partij met 7-1; Diever/Dwingeloo was kansloos. Hans van Gijssel opende de score tegen Jerk Otten. Deze liet zich opsluiten op zijn lange vleugel en trapte vervolgens in een combinatie naar dam waarna van Gijssel de partij voor zich opeiste. Seijer Troost vergrootte de voorsprong door te winnen van Geert Wuffen. Deze vergiste zich in een ruil hetgeen hem schijfverlies opleverde. Later in de partij haalde hij een slagzet uit maar ook deze slagzet leverde hem schijfverlies op waarna Troost het niet meer moeilijk had. Roelof de Jonge kwam zeer goed te staan tegen Evert Hofman maar na veel ruilwerk bleef er een te dunne stand voor de Jonge over om nog te winnen. Cor Darwinkel tenslotte wist te winnen van Jan Klaassen. Deze dacht te lichtvaardig over een ruil wat hem op een gegeven moment schijfverlies opleverde. In het eindspel brak Klaassen nog wel door naar dam maar Darwinkel wist wel hoe hij een 1 om 4 moest winnen.

In de onderlinge competitie waren er slechts 4 partijen. Jan Bazuin won van Erik Beuker en Nicole de Vries was te sterk voor Pascal Strijker. Carlijn Aalbregtse deed weer van zich spreken door Cees Boon het leven zuur te maken. Vroeg in de partij verdwenen er veel schijfjes in het doosje maar de stand bleef spannend. Aalbregtse kwam tegen het einde sterk opzetten maar Boon wist met kunst en vliegwerk nog net remise te behalen. Alberto Waterink forceerde tegen John Hauschild schijfwinst en later kwam Hauschild twee schijven achter door een 3 om 4. Hauschild kon het verder wel vergeten.

MTB, onder welke naam het sterke eerste team van de Hoogeveense Dam Club uitkomt in de Nationale Competitie, speelt a.s. zaterdag thuis tegen middenmoter Huizum uit Leeuwarden. Opnieuw zal gewonnen moeten worden om de koppositie te behouden.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 4 februari 2013

Terug naar overzicht