Damteam HDC in degradatienood


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Door ongelukkige omstandigheden moet het eerste team van de Hoogeveense Dam Club steeds een beroep doen op invallers in de provinciale competitie. Ook in de voorlaatste ronde moest aangetreden worden met 3 invallers, alleen kopman Zainal Palmans was van de partij. Van te voren was het duidelijk dat het gevecht met koploper Hijken een loodzware klus zou worden. Ondanks 4 bonuspunten (handicap-systeem) werd er een nederlaag geleden. Al vrij snel had Hijken de bonuspunten terugverdiend. Cor Darwinkel was geen partij voor Bjorn Winkel en Henk Kuiper liep tegen de Litouwse grootmeester, Domchev, al vrij snel in een gecompliceerde slagzet. Zainal Palmans en Gerard Bruins bleven vechten voor een goed resultaat. Even leek dit te lukken want Palmans had Jan Ekke de Vries behoorlijk onder druk. Deze verdedigde zich inventief en wist de remise binnen te halen. Bruins leverde intussen een goede strijd met Henk Kalk. Lange tijd was er niets aan de hand totdat Bruins meende een schijf te moeten offeren. De compensatie die hij hiermee kreeg, was er wel maar het bleek net niet voldoende voor een gelijkspel. Eindstand derhalve 7-5 in het voordeel van Hijken.

In de onderlinge competitie waren er op papier twee sterke krachtmetingen maar beide partijen gingen al snel als een nachtkaars uit. Alexander Slot en Zainal Palmans kwamen beiden actief uit de opening met een voorpost voor Slot en een centrumaanval voor Palmans. Toen Slot afhaakte, plaatste Palmans een flankaanval. In het late middenspel profiteerde hij van zwaktes in de stelling van Slot. Ook Nick Waterink had een vlotte overwinning op Gerard Bruins. Waterink vlocht diverse combinaties in de stand. Één van die combinaties werd door Bruins niet gezien waarna hij geen kans meer kreeg.

Leon van der Lans speelde lange tijd een sterke partij tegen Cees Boon. Met sterk centrumspel dwong hij Boon naar de rand. Toen hij Boon de gelegenheid gaf de stand open te breken verdween zijn voordeel. Door een foutje bleef hij zelfs met lege handen staan. Hans van Gijssel en Roelof de Jonge ruilden aanvankelijk veel. In het middenspel werd het spannender. De vele verborgen combinaties werden door beiden tijdig geconstateerd. In het eindspel kon de Jonge niet alles meer overzien en verloor. Geert Kleine kreeg tegen Alberto Waterink een vervelende halve hekstelling tegen die Kleine op een gegeven moment toch van het bord kon krijgen. De korte vleugel van Waterink was intussen niet goed ontwikkeld en daar profiteerde Kleine van. Met een paar offers brak hij door naar dam en met diverse fouten in de tijdnoodfase trok Kleine de volle winst naar zich toe.

Verder waren er winstpartijen van Jan Bazuin op John Hauschild, Cor Darwinkel op Erik Beuker, Johan Koetse op Nicole de Vries en Mathijs Sprakel op Pascal Strijker.

De jeugd is inmiddels gestart met de tweede periode. In groep 1 staan Lisa Scholtens en Renco Oostindjer op kop, in groep 2 Laurens Hummel en in groep 3 Lisa Schep. Jens van der Meulen heeft de koppositie in groep 4.

 


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 28 januari 2014

Terug naar overzicht