Damteams HDC komen niet tot winst


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Zowel het derde als vierde team van HDC is afgelopen week niet tot winst gekomen in de provinciale competitie. HDC 3 speelde 4-4 gelijk tegen DC Vries en HDC 4 kon het niet bolwerken tegen DC Zuidwolde. Zij verloren met 2-6.

Geert Kleine speelde voor HDC 3 een hele vreemde partij tegen Piet Rispens. Deze wilde een winnende combinatie uitvoeren maar vergat te slaan. Even later gebeurde iets dergelijks waarna Rispens de pijp aan maarten gaf. Johan Koetse zette HDC zelfs op een 4-0 voorsprong. Tegen Hans Katerberg kwam hij vroeg in de partij al op schijfwinst. Toen deze de schijf in een later stadium terug wilde pakken, kreeg hij een verraderlijke slagzet om de oren en kon opgeven. De winst voor HDC lag voor het oprapen want Bé Brakels was al vroeg in de partij een schijf voorgekomen tegen Dick van der Velde. Een offer en vervolgens achterlopen werd Brakels fataal. Van der Velde maakte de partij uit door middel van een grote rondslag. Jan Zwiggelaar speelde een prima partij tegen Jan Hofman maar vergat even dat hij een bepaalde schijf niet mocht spelen i.v.m. een damcombinatie. Hofman had het daarna niet moeilijk meer om de partij in zijn voordeel te beslissen en de zwaarbevochten remise veilig te stellen.

HDC 4 had weinig kans tegen titelkandidaat Zuidwolde. Leon van der Lans overzag al vroeg in de partij een lichte combinatie tegen Alberto Waterink en kon na het verlies van nog een schijf snel opgeven. Cor Darwinkel trok de stand weer gelijk toen hij met een fraaie 4 om 5 doorbrak naar de damlijn. Hans van Gijssel stond lange tijd zeker niet minder dan Christiaan Groote. Zijn bekende euvel van veel afruilen werd hem deze keer fataal. Groote bouwde een staart op en forceerde schijfwinst en even later partijwinst. Seijer Troost werd door Jan Bazuin in een hekstelling met 1 schijf op de lange lijn genomen. Gaandeweg de partij was er weinig aan de hand en beiden braken door naar dam. Door tijdnood nam Troost echter de verkeerde voortzetting en verloor.

In de onderlinge competitie had jeugdspeler Pascal Strijker voor een sensatie kunnen zorgen door good-old John Hauschild te verslaan. Na eerst schijfverlies opgelopen te zijn, kreeg hij vervolgens alle kans te winnen maar door slordige behandeling van het eindspel liet hij de winst kon glippen. Martin Bosch opende tegen Zainal Palmans met half-open klassiek spel. Palmans speelde dit tegen met een centrumpyramide. In een spannend middenspel maakte Bosch een fout waarna Palmans naar dam combineerde. Mathijs Sprakel en Roelof de Jonge speelden een ingewikkelde partij met licht positioneel voordeel voor Sprakel maar de Jonge verdedigde zich goed en wist er remise van te maken. Gerard Bruins nam Erik Beuker in een lange vleugelopsluiting en daarna nam hij ook nog de kettingstelling in. Beuker raakte spoedig de weg kwijt en verloor kansloos. Alexander Slot speelde zowel tegen Nicole de Vries als Cees Boon. De jongedame was niet zo goed bij de les maar in een revanchepartij liet zij haar grote klasse weer zien. Tegen Cees Boon kreeg hij via een kaatsingszetje een doorbraak maar hij kon steeds geen dam maken door de dreiging van damvangst. Boon hield dit in de stelling en forceerde daarmee de remise.

Bij de jeugd zijn Lisa Scholtens, Weslee Werkman en Gianni Blokzijl als periodekampioenen uit de bus gekomen. Aanstaande maandag start de tweede periode.

Komende zaterdag speelt MTB 1 een hele belangrijke wedstrijd tegen DUO Doetinchem, een gevaarlijke middenmoter. Zij hebben 1 punt voorsprong op Oldenhove Leeuwarden en 020 Amsterdam. Met nog drie wedstrijden te gaan, kunnen zij zich geen misser veroorloven.

Rond drie uur 's-middags worden de meeste beslissingen verwacht. Speellocatie is het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1.


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 21 januari 2014

Terug naar overzicht