Klein verlies HDC in Drentse damcompetitie


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Het reserveteam van de Hoogeveense Dam Club heeft een kleine nederlaag geleden tegen DC Hijken DTC 3. Het team moest noodgedwongen aantreden met 2 invallers. De ene invaller, Hans van Gijssel, deed het erg goed door Jos Plijter op remise te houden. Weliswaar kwam hij een schijf achter maar hij had voldoende compensatie voor een remise. Minder verging het Geert Kleine. Tegen Cor de Groot nam hij halverwege geheel onnodig het kerkhofveld in. De Groot bouwde rustig op totdat hij kans zag deze schijf te veroveren. Kleine kreeg geen kans op herstel. Alexander Slot tegen Harry de Groot was een partij met heel veel ruilwerk. In een dunne stand ging men er beiden eens goed voor zitten. Slot verraste de Groot in deze fase met een lichte combinatie naar dam. Slot dacht de winst gevonden te hebben maar zette zijn dam op het verkeerde veld en moest teleurgesteld berusten in remise. Intussen leverden Gerard Bruins en Wim Koopman een fel gevecht. In de opening leek Koopman beter te staan maar Bruins herstelde zich in het middenspel en leek op de overwinning af te stevenen maar omdat hij een schijf de verkeerde kant opstuurde, kwam ook hij niet verder dan remise. In de laatste wedstrijd tegen het Noorden uit Groningen moet met grote cijfers gewonnen worden om nog een kans op promotie te hebben.

In de onderlinge competitie leverde Leo Peters een fraaie prestatie door koploper Zainal Palmans op remise te houden. Palmans opende met half open klassiek spel daar waar Peters het centrum bezette. Palmans moest noodgedwongen een naamloos skelet spelen hetgeen door Peters werd afgeruild. Er ontstond een spannend klassiekje met remise tot gevolg.

Cees Boon trof een gemotiveerde Erik Beuker tegenover zich die pas in het eindspel door vermoeidheid de weg kwijt raakte. Irene Stoppels profiteerde van een foute ruil van John Hauschild. Na de ruil kon zij door een 2 om 3 ruil schijfwinst boeken. Hauschild zette haar daarna behoorlijk onder druk maar doordat hij nog een fout maakte, kon Stoppels beide punten binnen halen. Nicole de Vries zette Cor Darwinkel behoorlijk onder druk en kwam gaandeweg de partij steeds beter te staan. Maar toen zij geen antwoord had op een achterloper van Darwinkel was het snel gebeurd. Zij haalde nog wel een dure dam maar dit mocht haar niet baten. Roelof de Jonge werd door Martin Bosch opgezadeld met teveel randschijven. Middels een slagzet maakte Bosch een eind aan het lijden van de Jonge.

Gerard Bruins speelde twee partijen tegelijk. Dit leek een moeilijk hoofdstuk te worden maar viel reuze mee. Alberto Waterink trapte al snel in een 1 om 2 en speelde de rest van de partij als een dweil en kreeg geen enkele kans meer. Seijer Troost hield het iets langer uit maar ook hier forceerde Bruins schijfwinst. De fraaie positie die er overbleef was voor Bruins voldoende om ook deze partij te winnen. Jan Bazuin kreeg in de partij tegen Johan Koetse last van een onontwikkelde randschijf. In een slechte stand werd een achterloper hem fataal. Koetse forceerde schijfwinst en even later partijwinst. Jan Zwiggelaar en Alexander Slot speelden een klassieke partij met aanval op de korte vleugel. Het ontbrak Zwiggelaar echter aan formaties en dit gebrek kon hij niet rechtzetten. Slot maakte de partij op een leuke manier uit. Leon van der Lans forceerde tegen Pascal Strijker een dam maar doordat hij op schijfwinst ging, wist Strijker met een plakker ook naar dam te komen waarna de vrede getekend werd. Tenslotte speelden Mathijs Sprakel en Nick Waterink gelijk.

In de jeugdcompetitie van periode 1 is Lisa Scholtens in groep 1 nog zonder puntverlies. Hetzelfde lukt Weslee Werkman in groep 2 terwijl Gianni Blokzijl goede kans heeft om groep 3 te winnen.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 16 januari 2014

Terug naar overzicht