Slechte jaaropening HDC 4


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - De provinciale clubcompetitie dammen is het jaar 2014 gestart met een wedstrijd tussen HDC 4 en Emmen 1. Lange tijd ging de strijd gelijk op en wees niets op een zware nederlaag voor HDC. Hans van Gijssel hield de kopman van Emmen, Jan Timmer, prima in bedwang en behaalde een gelijkwaardige remise. Maar plots ging het mis. Eerst tartte Cor Darwinkel de regel van achterlopen is vaak gevaarlijk; zo ook deze keer, Jan Bronda maakte er dankbaar gebruik van. Seijer Troost had inmiddels een dijk van een partij opgebouwd en winst lag voor het grijpen maar tegenstander Bert Schomaker haalde nog de trukendoos open en Troost kwam op schijfverlies. Hij gaf direct op terwijl er zeker nog wel remisekansen waren. Leon van der Lans speelde lange tijd een prima partij maar verwaarloosde op een gegeven moment zijn lange vleugel. Geert Bloemberg brak door en noteerde een overwinning.

In de onderlinge competitie had de regerende jeugdkampioen Pascal Strijker, die de stap naar de senioren heeft gemaakt, een prachtige start door Erik Beuker te verslaan. Met geconcentreerd spel veroverde hij de ene na de andere schijf en won. De andere jeugdspeler, Nicole de Vries, lukte dat niet maar zij had in Jan Bazuin ook een veel sterkere tegenstander.

Alexander Slot speelde tegen Leo Peters een flankaanval maar deze was niet echt goed. Door een foutje kwam hij een schijf achter maar Peters zag geen kans de overmacht om te zetten in een overwinning. Zainal Palmans speelde tegen Mathijs Sprakel een Roozenburg-opening. Sprakel verkreeg een mindere stand waardoor Palmans het centrum onder controle kreeg. Deze vlocht een verrassende dam in de stelling waar Sprakel intuinde. Roelof de Jonge werd tegen Gerard Bruins opgezadeld met een overvolle lange vleugel. Door een paar kromme zetten probeerde hij het tij te keren maar Bruins gaf hem geen ruimte en won. Iets dergelijks gebeurde ook bij Jan Zwiggelaar en Cees Boon. Ook Boon liet zich opsluiten waardoor zijn zetmogelijkheden beperkt werden. Na een combinatie naar dam, kon hij de biezen pakken.

Carlijn Aalbregtse speelde een zeer goede partij tegen Alberto Waterink. De gehele partij wist zij met geconcentreerd spel de partij in evenwicht te houden. Geert Kleine bouwde zijn stand tegen Martin Bosch op de korte vleugel niet goed op. Deze stond al vrij snel krachteloos opgesteld. Hij werd gedwongen het kerkhofveld te bezetten maar hier wist Bosch wel raad mee. Met een slagzet besliste hij de partij.

De jeugd is gestart met de voorjaarscompetitie. Er wordt gespeeld in poules van 6 met om de 3 weken promotie en degradatie. Dat de indeling goed in elkaar zit, blijkt wel uit het feit dat er slechts 2 spelers waren met een 100 % score; Lisa Scholtens in groep 1 en Weslee Werkman in groep 2.

In de bondscompetitie heeft MTB 1 zaterdag een zware wedstrijd tegen de nummer 2, de Oldenhove uit Leeuwarden terwijl MTB 2 moet aantreden in de Krim tegen koploper DC Oosterveen.


Bron: HC

Datum: 7 jan 2014

Terug naar overzicht