Lisa Scholtens steelt ‘blind’ de Fitter Brein online damshow

Bert Dollekamp, DvhN

Jeugddamteams HDC succesvol in Gouda

Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Afgelopen zaterdag werden in het denksportcentrum in Gouda de Nederlandse kampioenschappen voor jeugdclubteams gehouden. De Hoogeveense Dam Club was op deze kampioenschappen weer nadrukkelijk aanwezig. Er werd meegespeeld met een juniorenteam en een welpenteam. In beide categorieën wist men het erepodium te bereiken. Het juniorenteam werd fraai derde en het welpenteam deed het zelfs nog iets beter met een tweede plaats. Een prachtig resultaat dat beloond werd met een bezoek aan de Mc. Donalds.

Het juniorenteam ging van start met een junior (Rick Hakvoort), een aspirant (Nick Waterink) en een pupil (Vincent Houtjes). Vooral voor Vincent was het extra zwaar omdat hij steeds moest opboksen tegen veel oudere tegenstanders. Met geslepen opstellingen bleef men tot de voorlaatste ronde titelkandidaat. Met name de remise tegen de gedoodverfde favoriet Wageningen was een uitgekiend spel. In de zesde ronde liep het team opnieuw enigszins averij op door remise tegen Rijnsburg. Met het ingaan van de laatste ronde hadden ze nog alle kansen in eigen hand. In de laatste ronde tegen SNA Heerhugowaard ging het echter mis. Eerst verloor Vincent waarna ook Rick niet tot een overwinning kwam. Aan Nick vervolgens de taak om de tweede plaats veilig te stellen. Hij kwam ook heel goed te staan maar onder de druk van de klok fietste hij nog in een combinatie waardoor ook de tweede plaats aan hun neus voorbij ging. De derde plaats was echter van een prima gehalte.

Het welpenteam ging met vijf spelers op weg. Door te kiezen voor vijf spelers kon er zo elke ronde een speler wat rust nemen om weer fit aan de volgende partij te beginnen. Dit wierp zijn vruchten af want niemand zakte door het ijs. In de tweede ronde stond de krachtmeting met Wageningen op het programma, één van de gevaarlijkste tegenstanders. Met een kleine overwinning bleef het team in de race om vervolgens in de vierde ronde te strijden tegen de grote favoriet PSV. Daar waar de profs van PSV-voetbal er weinig van terechtbrengen, ging het met het damteam wel geweldig. Het HDC-team liet zich echter niet uit het veld slaan en wist met enig geluk er een remise uit te slepen. In de voorlaatste ronde was het nog even opletten tegen SNA Heerhugowaard maar aan de topborden werd de remise en daarmee de tweede plaats veilig gesteld. Een geweldige prestatie van een team waarin er twee spelers nog maar 1 en 2 maand op de damclub zitten. Nicole de Vries werd topscorer, zij won al haar partijen met grote overmacht. Stef Schep speelde ook alle partijen en haalde een mooie score van 11 uit 8. Renco Oostindjer deed het ook geweldig goed met 8 uit 6 terwijl Isis Waterink en Leon Wassen beiden 5 uit 5 scoorden. Met slechts twee remises en geen enkele nederlaag bleef men 1 puntje achter kampioen PSV en 3 punten voor op SNA.

Niet alleen de jongeren waren uitzinnig van vreugde maar ook de drie jeugdleiders liepen na afloop met een grote smile rond.

Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 8 december 2013