Jeugddammen wordt hype in Hoogeveen


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - De ontwikkeling van het jeugddammen in Hoogeveen maakt een geweldige groei door. Werd er pakweg 10 jaar geleden aan een jeugddammer wat gniffelend gevraagd "zit jij op dammen? ", dan kreeg zo iemand al gauw als antwoord "nou ja nog wel maar ik ga er van af" of het werd glashard ontkend. Maar mede door de successen van jeugdspelers als Nick Waterink en Nicole de Vries, die regelmatig meespelen op Europese en Wereldkampioenschappen voor jeugd, komt er een kentering in. Tegenwoordig is het veel meer de vraag van de jeugddammer "zit jij niet op de damclub? Wat jammer, dammen is zo cool!". In ieder geval is het zo dat er in het 30-jarig bestaan van de jeugddamclub nog nooit zoveel jeugd aanwezig is geweest. Het vriendschappelijk Sinterklaastoernooitje kende dan ook ruim 30 deelnemers. In vijf groepen werd er gestreden met als winnaars Pascal Strijker, Weslee Werkman, Stef Schep, Jasmijn Scholtens en Lisanne Stap.

Ook bij de senioren was er een goede opkomst; 20 leden waren present. Er waren daarbij een aantal verrassende uitslagen. Zo speelde Geert Kleine met veel lef de opening tegen Nick Waterink en wist met enige tactische zetten de stand van Waterink machteloos te maken. Tegen het solide centrumspel van Kleine kon Waterink weinig tegenover stellen; remise. Ook de remise van Jan Bazuin tegen Gerard Bruins was lange tijd niet ingecalculeerd. Bazuin liet zich naar de rand drukken en Bruins brak door het centrum van Bazuin heen. Toen deze ook wilde doorbreken naar dam, wist Bruins niet de goede zetten te vinden en moest zich tevreden stellen met remise. Carlijn Aalbregtse had Hans van Gijssel op de pijnbank liggen maar verzuimde hem de genadestoot te geven zodat van Gijssel met de schrik vrij kwam. Leon van der Lans smaakte het zoet der overwinning door John Hauschild met lege handen naar huis te sturen. Hij bouwde zijn partij prima op en forceerde schijfwinst. Door goed en geduldig verder te spelen liet hij Hauschild volledig vastlopen. De remise van Alberto Waterink tegen Johan Koetse was ook van een prima niveau. In een onvoltooide hekstellingpartij probeerde hij het heft in handen te krijgen maar Koetse vond steeds het juiste antwoord waarna de remise voor beiden het hoogst haalbare was. Seijer Troost kwam in een klassieke partij vrij snel op schijfverlies tegen Jan Zwiggelaar maar hij herstelde zich in het eindspel waarna de vrede getekend werd. Martin Bosch kreeg in een echte klassieker groot voordeel tegen Cor Darwinkel, hij kwam op schijfwinst maar het afspel was te moeilijk voor hem om de winst veilig te stellen. De twee koplopers maakten geen fouten. In de partij tussen Cees Boon en Zainal Palmans gebeurde iets unieks wat je normaal alleen bij beginners ziet; de partij liep volledig vast. Bij jeugd gebeurt dat meestal als men vergeet te slaan maar in deze partij ging het heel anders. Palmans gaf zo maar zijn dam weg, Boon in verbijstering achterlatend. Na enige zetten werd het Boon duidelijk waarom; hij liep volledig vast. Marcel Corba speelde tegen Alexander Slot een hekstellingpartij met een schijf op de lange lijn. Slot was hiervan niet gediend en ruilde deze weg. Corba behaalde voordeel na een tactische ruil waardoor Slot met hangende schijven bleef zitten. Dit voordeel werd door Corba vakkundig verzilverd.

HDC 4 ondernam afgelopen week de verre reis naar Warffum voor een partij in de tweede klasse van de Drentse-Groningse clubcompetitie. Nadat Hans van Gijssel remiseerde zette Cor Darwinkel HDC op voorsprong maar door verlies van Leon van der Lans kwam de partij weer in evenwicht. Alle ogen waren vervolgens gericht op de partij tussen Seijer Troost en Garmt Nijborg. Door secuur spel kwam Troost een schijf voor maar de klok bleek voor hem een te groot obstakel. In plaats van af te wikkelen naar remise bleef hij doorspelen op winst en door grote tijdnood moest hij zelfs de winst aan zijn tegenstander laten waardoor de partij in een 5-3 nederlaag eindigde.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 3 december 2013

Foto: Zainal Palmans

Terug naar overzicht