HDC 2 blijft koploper


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

In de provinciale eerste klasse heeft het reserveteam van de Hoogeveense Dam Club haar koppositie behouden. In de partij tegen hekkensluiter Hijken 4 ging het zonder al te veel problemen. Bart Lugthart zette HDC op voorsprong door goed te profiteren van het zwakke positiespel van Gerrit Vijfschagt. Ook Mathijs Sprakel was duidelijk te sterk voor zijn tegenstander Erik Beugels. Op allerlei manieren werd hij gedwongen zwakke zetten te doen waarna Sprakel met een paar krachtzetten de overwinning naar zich toe trok. Alexander Slot leek ook rechtstreeks op de overwinning af te stevenen toen hij schijfwinst forceerde tegen Marinus Bakker. In zijn haast om de partij uit te maken liep hij echter nog in een lichte combinatie naar dam. Er resteerde hem toen niets anders meer dan remise toe te staan. Gerard Bruins was de enige die het moeilijk had. Gerhard Dunning duwde hem in de verdediging en leek rechtstreeks op een overwinning af te stevenen totdat hij achter een schijf liep. Hij ontdekte echter te laat dat Bruins na de zetwisseling nog een één om twee kon nemen. Met schijfwinst ging Bruins het eindspel in. Het eindspel was echter te gecompliceerd voor hem om nog te kunnen winnen. HDC  2 gaat met nog 2 ronden te gaan op kop samen met DC Roden-Leek.

In de onderlinge competitie ging Jan Bazuin tegen Marcel Corba agressief in de aanval. Corba koos voor een korte vleugelopsluiting waarin het wemelde van de zetjes. In een mindere stand liep Bazuin in een dure doorbraakcombinatie. Deze won dankzij een hangende schijf op veld 9. Zainal Palmans kreeg tegen Johan Ottens een onvoltooide hekstelling op het bord welke hij keurig afmaakte met een vastloopvariant en tenslotte een damcombinatie. John  Hauschild koos tegen Seijer Troost voor de aanval en speelde snel zijn kroonschijf op. In een betere stand overzag Hauschild een damcombinatie en speelde vervolgens een verloren wedstrijd. Nicole de Vries verraste Geert Kleine met een Coup Philippe maar deze combinatie leverde geen voordeel op. In het vervolg werd de grotere routine van Kleine bepalend. De partij werd afgebroken in een voordelige stand van Kleine. Martin Bosch bleef Erik Beuker de baas en Alberto Waterink deelde de punten met Roelof de Jonge.

In de jeugdcompetitie verstevigde Pascal Strijker zijn koppositie door te winnen van concurrente Lisa Scholtens. Om de derde plaats wordt het nog spannend tussen Babethe Doldersum en Stef Schep.

Aanstaande zaterdag gaan beide MTB-teams naar Beltrum om aan te treden tegen Dios Achterhoek 1 en 2. Dit is een hele belangrijke wedstrijd voor MTB 1. Immers met een overwinning verstevigen zij hun koppositie en kunnen ze als herfstkampioen het nieuwe jaar ingaan.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 27 november 2013

Terug naar overzicht