HDC 1 hekkensluiter in provinciale competitie


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - In de provinciale competitie gaat het niet goed met het eerste viertalteam van damclub Hoogeveen. Na twee rondes staat HDC onderaan. Vorige maand werd er verloren van Hijken DTC 2 met 7-5 en afgelopen maandag maakte Houdt Stand Beilen gehakt van de Hoogeveners door een 8-4 overwinning.

In de hoofdklasse wordt er gespeeld met een handicap-systeem. De op papier zwakkere teams krijgen toegiftpunten tegen sterkere teams. Aangezien HDC behoorlijke sterke spelers heeft, zoals eerste tientalspelers Zainal Palmans, Marcel Corba, Nick Waterink, Maarten Wichgers en Michel Stempher, krijgt de tegenstander al gauw toegiftpunten toebedeeld.

Tegen Houdt Stand Beilen, die overigens maar liefst vier toegiftpunten kregen, werd er niet al te best gespeeld. De eerste nederlaag kwam aan bord één tot stand. Nick Waterink ging met een Korte Vleugel Opsluiting de boot in tegen Gert Bosker. Bosker, lid van MTB Hoogeveen, is de man in vorm. Hij is zowel topscorer in de nationale als in de provinciale competitie. De talentvolle Waterink verloor in tijdnood middels een simpele damcombinatie.

Teamcaptain Zainal Palmans deed wat terug met een snelle overwinning op Meint de Vries. Palmans wist al vroeg in het spel het centrum te controleren. Na een sterke Ghestem-doorstoot hing De Vries aan een zijden draadje. Een venijnige lokzet van Palmans gaf de doorslag voor de overwinning.

Michel Stempher kreeg tegen Aike Smid niets van de grond. Stempher speelde inspiratieloos en Smid had daar weinig moeite mee. In een nietszeggende partij werd er remise besloten.

Marcel Corba kreeg veel voordeel tegen Hans van der Laan in het klassieke speltype. Corba speelde enkele krachtzetten dat uiteindelijk kon leiden naar een streefstand. Echter, vergat Corba het af te maken na een grove misrekening. Van der Laan greep gelijk zijn kans om remise af te dwingen.

 

In de onderlinge competitie waren er enige grote verrassingen want Johan Ottens hield Alexander Slot op remise en Hans van Gijssel presteerde hetzelfde tegen Gerard Bruins. Na een rustige opening moest Slot een moeilijke keuze maken die minder goed uitpakte. Weliswaar brak hij door naar de damlijn maar ook Ottens kwam op dam en forceerde daarmee de remise. Bruins dacht tegen van Gijssel heel lang na over een grote combinatie die hem weliswaar 2 schijven winst bracht maar waar van Gijssel op dam kwam. Wijselijk liet hij dit na maar verzuimde zetcontrole te doen waarna van Gijssel schijfwinst behaalde. Bruins had compensatie in zijn stand en in tijdnood besloot van Gijssel af te wikkelen naar remise. John Hauschild kwam in de opening een schijf achter tegen Cees Boon  maar met nog een offer liep hij door naar dam. Ook Boon bereikte de damlijn en toen beide dammen van het bord verdwenen, bleef er een gewonnen eindstand voor Boon over. Leon van der Lans bereikte een hele goede positie tegen Alberto Waterink maar de tijdnood deed hem de das om. Met nog 14 zetten te gaan viel zijn vlag. Verder won Koetse van Sprakel en Bazuin van Beuker. De partij tussen Zwiggelaar en Bosch eindigde in remise.

 

Bij de jeugd was een groot deel op weg voor Sint Maarten. Toch waren er nog 9 jeugddammers die heel enthousiast bezig waren. Laurens Hummel zorgde voor de grootste verrassing door nummer 3, Stef Schep, het nakijken te geven.

Komende weken wordt het schooldammen georganiseerd. Woensdag 13 november is de jongere jeugd aan de beurt en op 20 november moet de oudere schooljeugd aan de bak. Bij de jongeren wordt de titel verdedigd door de Morgenster. Zij zullen met name veel concurrentie krijgen van de teams van J.Calvijn en de Krullevaar.

Bij de oudere jeugd verdedigt de Goudvink haar titel. De grootste concurrentie wordt hier verwacht van de Morgenster met EK en WK-gangster Nicole de Vries in hun gelederen.

 

De twee MTB-teams spelen a.s. zaterdag een thuiswedstrijd. Kan MTB 1 zijn eerste plaats vasthouden? Zij treden aan tegen Twentes Eerste, een team dat vorig seizoen is gedegradeerd uit de Ereklasse. Door de degradatie is men duidelijk verzwakt zodat MTB 1 niet al te veel problemen moet hebben. MTB 2 heeft in Heerenveen 2 een zware tegenstander. Met de juiste instelling zit er een gelijkspel in. De wedstrijden worden gespeeld in het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1. De meeste beslissingen zullen vallen ronde de klok van drie.


Bron: Damclubhoogeveen.nl

Datum: 12 november 2013

Terug naar overzicht