Invallers redden een punt voor HDC 2


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

HDC 2 moest deze week in de provinciale eerste klasse aantreden tegen DC Roden/Leek. Men moest nogal gehavend naar Leek want twee basisspelers waren verhinderd. De invallers deden het echter fantastisch goed. Hans van Gijssel speelde een geweldige wedstrijd en wist tegen Dennie van Dijk op schijfwinst te komen. De stand was echter te gecompliceerd voor hem om ook de volle winst op te strijken maar met de remise was het team ook zeer tevreden. Met de basisspelers Gerard Bruins en Alexander Slot ging het aanzienlijk minder. Gerard Bruins had in Henk Dijkstra een hele zware tegenstander die hem ook behoorlijk onder druk zette. Bruins zag zich gedwongen een grote afruil te nemen maar dit werd tevens zijn ondergang. Van de vermeende compensatie kwam niets terecht en Dijkstra speelde de partij perfect uit. Alexander Slot leek zich in een goede positie te manoeuvreren tegen Fokke Smid maar dit viel bitter nemen. Smid brak door zijn korte vleugel en Slot moest zijn heil zoeken in een dubbel offer. Met dit offer brak hij door naar dam en wist zonder al te veel problemen de remisehaven binnen te varen. Intussen had de andere invaller, Roelof de Jonge, het erg zwaar tegen Jaap Huizinga. Toen deze echter doorbrak naar dam kon ook de Jonge een doorbraak forceren. In de resterende stand stonden de schijven van de Jonge veilig aan de rand terwijl Huizinga deze verspreid over het bord het staan. De Jonge veroverde twee schijven en kreeg een overmachtseindspel hetgeen hij secuur naar winst voerde.

De gedetailleerde uitslag was:

DC Roden Leek -       HDC 2

Dijkstra           - Bruins           2-0

van Dijk          - van Gijssel    1-1

Smid               - Slot               1-1

Huizinga         - de Jonge       0-2

                                               ___

Eindstand                               4-4

In de onderlinge competitie speelden Jan Zwiggelaar en Alberto Waterink een zware strijd uit waarbij de partijen steeds in evenwicht bleven. Een gelijkspel was de logische uitslag.

Roelof de Jonge kwam tegen Erik Beuker al vrij snel op schijfwinst. Toen er vervolgens ook een doorbraak naar dam volgde gooide Beuker de handdoek in de ring. Alexander Slot en Cees Boon speelden een risicovolle partij waarbij Slot teveel op zetjes ging spelen. Boon kon hiervan profiteren en schijfwinst behalen maar hij voerde dit niet goed uit waarna Slot het initiatief naar zich toe trok en enigszins gelukkig won. Seijer Troost en Mathijs Sprakel speelden een klassieke partij waarbij de lange vleugel van Troost opgesloten raakte. Toen hij zich hieruit wilde redden kreeg hij een fraaie damzet om de oren. Gerard Bruins kwam nadelig uit de opening in de partij tegen Zainal Palmans omdat deze met een achtergebleven schijf bleef zitten. Een sterk kanon met veel listige combinaties maakte een eind aan de partij en bleef Palmans aan de goede kant van de score. De strijd in de top tussen Marcel Corba en Geert Kleine verliep in klassieke banen waarbij Kleine problemen kreeg met zijn hangende schijven. Toen hij zich met een tijdelijk offer wilde redden overzag hij een combinatie naar dam en verloor.

De jeugdklasse mag zich verheugen in de toeloop van een grote groep jeugddammers. Onder deze nieuwkomers zitten een paar geweldige talenten. Zo won de pas 7-jarige Wilmer OostindiŽ op zijn derde clubavond al van jeugdleden die veel langer dammen en ook een aantal jaren ouder zijn. Ook Leon Wassen was heel goed bezig door de nummer twee, Lisa Scholtens, op remise te houden. De lijstaanvoerder Pascal Strijker liet zich niet gek maken en bleef geconcentreerd zijn partijtjes winnen.

Het provinciale veteranentoernooi is inmiddels gevorderd tot en met de zesde ronde (in totaal 10 ronden). De leden van HDC doen het prima. Gerard  Bruins staat met een moyenne van 1,5 op kop samen met Gert Brink uit Hardenberg en Hans van der Laan uit Hoogersmilde. Meint de Vries staat op de 6e plaats en Johan Koetse is 8e. Op een 50% score staan de HDC'ers Jan Bazuin, Hans van Gijssel en Jan Zwiggelaar. Alleen Seijer Troost staat op een min-score.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 6 november 2013

Terug naar overzicht