HDC 3 wint van Damclub Emmen


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - In de provinciale damcompetitie heeft het derde team van de Hoogeveense Dam Club voor een verrassing gezorgd door DC  Emmen  in een uitwedstrijd te verslaan. Lange tijd zag het er niet naar uit want op meerdere borden stond HDC zwak. Geert Kleine werd tegen Roel de Hoop geconfronteerd met een voor hem vreemde opening. Hij wist niet goed hiermee om te gaan en werd getrakteerd op de boogzet waardoor de Hoop naar dam combineerde. De dam van de Hoop wist hij met schijfverlies onschadelijk te maken. Verderop in de partij kreeg Kleine grip op de stand en brak met een 4 om 3 door naar dam wat voldoende was voor de zege. Even later was het weer gelijk nadat Roelof de Haan Jan Zwiggelaar verraste met een slagzet. In tijdnood pakte de Haan nog een tweede schijfwinst en gaf het voordeel niet meer uit handen. Bé Brakels speelde tegen Grietus Aalderink een klassieke partij. Aalderink had steeds de betere stand totdat het klassieke spelsysteem verbroken werd. Brakels had tempowinst maar het was onvoldoende voor de zege. De uiteindelijke winst werd binnengebracht door Johan Koetse. In een zeer spannende en ingewikkelde partij tegen Jan Bronda gingen beiden volop in de aanval. In het eindspel deed Bronda een foute zet waardoor Koetse de overwinning opeiste.

De volledige uitslag:

DC Emmen-        HDC 3                   3-5

Aalderink   -         Brakels                  1-1

Bronda       -         Koetse                   0-2

de Hoop     -         Kleine                    0-2

de Haan      -        Zwiggelaar            2-0

In de onderlinge competitie stond de partij tussen leerling en meester op het programma. Meester Zainal Palmans opende met een half-open systeem waar leerling, Nick Waterink, volop in mee ging. In het vroege middenspel kreeg Palmans een kettingstelling wat vervolgens overging in een naamloos skelet. Door een onnauwkeurigheid van Waterink forceerde Palmans de winst middels een damcombinatie. Het was overigens een slechte avond voor de Waterinks want ook vader Alberto  kreeg een nul aan zijn broek. In zijn partij tegen John Hauschild wemelde het van de zetjes en het voordeel leek dan bij de ene en dan weer bij de andere te liggen totdat Hauschild een doorbraak forceerde. Ook Waterink brak nog wel door maar Hauschild gaf zijn voordeel niet meer uit handen. Mathijs Sprakel en Gerard Bruins speelden een zeer gecompliceerde partij waarbij Sprakel aanvankelijk veel tempovoordeel had. Toen Bruins het centrum pakte, keerde de partij. In plaats van in de omsingeling te gaan, koos Sprakel voor ruiltjes terug. Deze passieve speelstijl kwam hem duur te staan. Zeker toen hij een doorbraak toestond en niet meer gelijkwaardig afgepakt kon worden.

Alexander Slot ontwikkelde tegen Seijer Troost zijn lange vleugel goed dit in tegenstelling tot Troost. In het vervolg ontstane klassieke stand had Slot beide vleugels onder controle waardoor Troost moest offeren. De partij werd door Slot nog op een leuke manier uitgespeeld. Roelof de Jonge had tegen Cees Boon duidelijk de betere stand maar vergaloppeerde zich door een achterloper. De heuse Haarlemmer die daardoor ontstond was wel aan Boon besteed. Na de damzet was er voor de Jonge geen houden meer aan. Erik Beuker moest zijn meerdere erkennen in Leon van der Lans. Met een paar lichte combinaties werd Beuker de afgrond ingeduwd.

Het gaat erg goed met de jeugdafdeling van HDC. Nicole de Vries speelt momenteel in Wit-Rusland het WK voor welpen meisjes en staat na 3 ronden in de middenmoot. Eigenlijk had dit positie 1 moeten zijn want in alle partijen stond ze gewonnen maar met het afmaken heeft ze het nog moeilijk. Op de onderlinge jeugdcompetitie waren er maar liefst 16 kinderen die ook nog eens heel enthousiast meededen. Wanneer de damclub deze progressie weet vast te houden dan gaat het ongetwijfeld weer gloriejaren tegemoet.

Aanstaande zaterdag is de vierde ronde van de Nationale Clubcompetitie. MTB 1 gaat naar Drachten en mag geen probleem hebben de koppositie te behouden. Voor MTB 2, uitwedstrijd tegen Witte van Moort 3 uit Westerhaar, ligt de opdracht om zich te onttrekken aan de onderste regionen.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 29 oktober 2013

Terug naar overzicht