HDC 2 start competitie met overwinning


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Het reserveteam van de Hoogeveense Dam Club is de provinciale competitie goed gestart door de zware uitwedstrijd tegen Houdt Stand Hoogezand met 5-3 winnend af te sluiten. Zoals verwacht werd het een heet avondje, immers Houdt Stand heeft in de persoon van Siep Buurke een topper in het team. Dat bleek ook in deze partij want hij zette Houdt Stand op voorsprong door Mathijs Sprakel te verslaan. Niet veel later was de stand echter al weer gelijk. Gerard Bruins zette Henk Aaldring dusdanig onder druk dat deze een ernstige fout maakte waar Bruins dankbaar van profiteerde. De resterende partijen bleven lang erg spannend en er was nauwelijks een voorspelling te maken over de eindstand. Pas in het eindspel kreeg Alexander Slot greep op zijn tegenstander Albertus Kamps. Eerst forceerde hij schijfwinst om vervolgens het eindspel secuur uit te spelen. Toen duurde het nog geruime tijd voor de overwinning veilig gesteld was want Bart Lugthart moest alle zeilen bijzetten om niet te verliezen. Lange tijd stond hij goed tegen Ronald Karmoen maar in tijdnood deed hij wat mindere zetten. Hij kwam een schijf achter maar wist toch de weg naar dam te vinden. Zijn tegenstander kon de remise toen niet meer voorkomen.

 

De gedetailleerde uitslag van HDC 2- Houdt Stand was:

Alexander Slot- Albertus Kamps      2-0

Mathijs Sprakel- Siep Buurke            0-2

Bart Lugthart- Ronald Karmoen       1-1

Gerard Bruins - Henk Aaldring         2-0

                                                         -----

Eindstand                                          5-3

 

In de onderlinge competitie zorgde Geert Kleine voor een grote verrassing door Zainal Palmans op remise te houden. Hij viel Palmans actief aan in het centrum met een half-open plan. In het late middenspel had Kleine een zeer gevaarlijke stand maar met een 6 om 4 combinatie naar dam haalde hij de remise binnen. Martin Bosch ging tegen Alexander Slot al snel in de partij over tot een flankaanval. Slot bezette het centrum en wachtte geduldig af totdat Bosch gedwongen  werd mindere keuzes te maken. Vanuit het sterke centrum ging Slot vervolgens zelf over tot een flankaanval en dwong Bosch met een schijfoffer. Slot maakte de partij vervolgens fraai af met dam geven en weer terugpakken. De veroverde middellijn kwam Bosch toen niet meer over.

Alberto Waterink kreeg in de partij tegen Cor Darwinkel een sterk centrum maar vergiste zich en moest toen achter de feiten aanlopen. Maar ook Darwinkel kwam met een mindere zet waardoor de partij in remise verzandde. Gerard Bruins had een gemakkelijke avond tegen Carlijn Aalbregtse. Vroeg in de partij liep zij in een kaatsingszetje waarmee hij twee schijven voorkwam. Ook in het vervolg kwam hij niet meer in gevaar. Mathijs Sprakel haalde tegen Cees Boon ook een combinatie uit waarna Boon geen kans meer kreeg. Leo Peters, lid van DC Gramsbergen, speelde voor het eerst mee in de Hoogeveense competitie. Lange tijd leek hij weinig moeite te hebben met John Hauschild maar een moment van onachtzaamheid werd hem fataal. Jan Zwiggelaar had weinig moeite met Erik Beuker. De langste partij van de avond was tussen Roelof de Jonge en Leon van der Lans. Laatstgenoemde laat nadrukkelijk zien dat hij sprongen maakt. Na 3,5 uur spelen bleef er een volledig gelijkwaardige remise op het bord staan.

 

Ondanks de schoolvakanties vonden maar liefst tien jeugdspelers het de moeite waard om de clubavond te bezoeken. De nieuwkomers lieten al snel zien dat Hoogeveen bezaaid is met vele talenten. Één van die talenten is Nicole de Vries. Zij gaat komende zaterdag naar Orsha in Wit-Rusland om namens Nederland mee te spelen in het WK voor meisjes-welpen. Enige maanden geleden presteerde zij al geweldig door op het EK op de 7e plaats te eindigen. Ongetwijfeld zal het deze keer nog moeilijker worden omdat er ook sterke Chinezen en Mongolen mee zullen spelen. Aan de andere kant heeft zij de afgelopen maanden weer grote stappen voorwaarts gemaakt.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 23 oktober 2013

Terug naar overzicht