HDC 3 en HDC 4 in evenwicht


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - De provinciale competitie is in de tweede klasse van start gegaan met de ontmoeting tussen het derde en het vierde team van de Hoogeveense Dam Club. Beide teams gaven elkaar niets toe hetgeen resulteerde in een 4-4 gelijkspel. HDC 3 opende de score door een overwinning van Geert Kleine op Cor Darwinkel. Reeds vroeg in de partij profiteerde Kleine van een achterloper door een plakker. Door secuur spel wist hij zijn voorsprong uit te bouwen en de overwinning op te eisen. Even later was de partij weer in evenwicht door de zege van Hans van Gijssel op Jan Zwiggelaar. Van Gijssel opende met een Roozenburg-aanval, een speltype met veel combinatiemogelijkheden. Zwiggelaar liep in één van deze zetjes en verloor.

Bé Brakels kwam al snel een schijf voor tegen Leon van der Lans en dacht de buit binnen te hebben maar met een knappe slagzet kwam van der Lans weer langszij. Brakels was wakker geschud en forceerde in het eindspel de winst en zette HDC 3 weer op voorsprong. Het was Seijer Troost die de partijen  op gelijke hoogte bracht. De partij tegen Johan Koetse werd een partij in het klassieke genre. Koetse moest in het eindspel een schijf offeren en na een drie om drie ruil trok Troost de partij naar zich toe.

In de onderlinge competitie verstevigde Zainal Palmans zijn koppositie. Tegen Martin Bosch ging hij voor een Hoogland-aanval waarna Bosch de rand opzocht. Na een foutieve afwikkeling van Bosch combineerde Palmans naar dam en partijwinst. In een mindere stand zag Roelof de Jonge tegen Marcel Corba allerlei beren op de weg. Hij dacht, onnodig, te moeten offeren omdat hij een dam voor Corba zag zweven. Na nog een blunder gaf hij de pijp aan Maarten. Johan Ottens en Nicole de Vries waren goed aan elkaar gewaagd. Beiden kwamen met wat randschijven te zitten en toen beiden doorbraken naar dam werd de partij heel erg spannend. Ottens kwam nog wel in tijdnood maar de remise kwam niet in gevaar.

Alexander Slot en Jan Bazuin speelden een klassieke partij, dit zeer tegen de zin van Slot. Toch kwam hij beter te staan en ging spelen op een combinatie die hem een doorbraak opleverde. Door een klein foutje moest hij in een één om drie genoegen nemen met remise. Alberto Waterink was steeds in het voordeel tegen Cees Boon maar in het eindspel miste hij een zetje waarna Boon door kon lopen naar dam. Waterink kon hierna geen vuist meer maken. Tenslotte won Irene Stoppels van Erik Beuker.

In de jeugdcompetitie had Stef Schep voor een grote verrassing kunnen zorgen toen hij koploper Pascal Strijker verraste met een mooie damcombinatie. Door te snel spel verwaterde zijn voordeel zienderogen en trok Strijker de winst alsnog naar zich toe.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 8 oktober 2013

Terug naar overzicht