Felle strijd in Hoogeveense damcompetitie


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Zelden wordt er in de onderlinge competitie van de Hoogeveense Dam Club zo fel gestreden om de punten als de laatste keer. Tien partijen waarin het vaak lang onduidelijk was wie er beter stond. Vooral de strijd tussen Marcel Corba en Nick Waterink was er één om van te smullen. Vanaf de opening werd de knuppel in het hoenderhok gegooid met een Partie Bonnard. Lange tijd was het onduidelijk welke stand beter was. Het 14-jarig supertalent Waterink leek aan het langste eind te trekken maar met een offer deed Corba de kansen keren maar het was onvoldoende om de winst op te strijken. Jan Bazuin gaf Zainal Palmans goede tegenstand. Vanuit de opening wist Palmans wel wat voordeel te behalen maar met wat ruiltjes hield Bazuin de schade beperkt. Pas in het late middenspel kreeg Palmans grip op de stand en forceerde een winnende doorbraak.

Roelof de Jonge speelde tegen Alexander Slot een sterke pot. Optisch leek hij minder te staan maar hij zorgde er wel voor dat er steeds geniepige zetjes in de stand zaten waardoor het spel van Slot steeds ontregeld werd. Na het verlaten van de klassieke banen, ging het bergafwaarts met de Jonge. Slot brak door naar dam en maakte de partij prima af. Ook de partij tussen Martin Bosch en Gerard Bruins was erg spannend. Bosch bleef met een achtergebleven lange vleugel zitten en daarvan probeerde Bruins te profiteren. Toen hij even niet oplette, verraste Bosch hem met een slagzet. Bruins had alle geluk van de wereld dat a. Bosch een veel betere slagzet had kunnen nemen en b. dat Bruins een tegencombinatie kon nemen met schijfwinst. Het eindspel van 5 tegen 4  was lastig te winnen voor Bruins hetgeen hij ook niet klaar speelde.

Irene Stoppels en Alberto Waterink speelden een spannende en leerzame partij. Allerlei valletjes, mogelijkheden en problemen zaten in de stand. Op een gegeven moment dacht Waterink de winst naar zich toe te kunnen trekken met een doorbraak naar dam maar daardoor kon ook Stoppels doorbreken waarna de vrede getekend werd. De partij tussen John Hauschild en Johan Ottens ging lange tijd gelijk op totdat Hauschild meende een schijf te moeten offeren. Het betekende zijn Waterloo want Ottens gaf hem in het vervolg geen kans meer. Nicole de Vries nam Erik Beuker in een lange vleugelopsluiting. Beuker wist hier geen weg mee en moest een schijf offeren. Toen hij even later nog in een zetje trapte, was het snel gebeurd. Jan Zwiggelaar plaatste tegen Cor Darwinkel een tactisch offer. In eerste instantie leek dit offer weinig waard maar dit was schijn. Het was een ijzersterk offer waartegen Darwinkel allen maar een tegenoffer had. Door onnauwkeurig spel kreeg Darwinkel een doorbraak met remisekansen voor Zwiggelaar die hij niet greep.

Geert Kleine en Johan Koetse gaven elkaar weinig ruimte totdat Koetse plotseling in een één om tweetje trapte waarna hij gedesillusioneerd opgaf. Hans van Gijssel en Leon van der Lans maakten er een marathonpartij van. De partij bleef lange tijd in evenwicht totdat van der Lans een doorbraakcombinatie over het hoofd zag en alsnog met lege handen bleef staan.

In de jeugdcompetitie blijven Pascal Strijker en Lisa Scholtens winnen en zetten zich steeds meer af van de concurrentie.

In de provinciale competitie is het aan de kop stuivertje wisselen tussen leerling, Nick Waterink, en zijn meester, Zainal Palmans. Op dit moment is de leerling de meester want hij heeft met een fraaie overwinning op koploper Alex van Prinsenbeek de koppositie overgenomen. Hij staat één punt voor op Palmans en een andere Hoogevener, in dienst bij Hijken DTC, Jan Ekke de Vries. Van Prinsenbeek staat daar weer een punt achter en de rest is uitgeschakeld voor de titel. In de laatste ronde was er wel een fraaie zege van Jan Bazuin op Wim Koopman terwijl Gerard Bruins met kunst en vliegwerk de remise tegen Meint de Vries afdwong. Alexander Slot kwam niet door de taaie verdediging van Bert Schomaker. Alberto Waterink en Mathijs Sprakel bleven met lege handen staan tegen Wout van Geest en Gerwin Kolkman.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 1 oktober 2013

Terug naar overzicht