Zainal Palmans pakt leiding in Drents kampioenschap


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - In de provinciale damcompetitie heeft Zainal Palmans goede zaken gedaan door de voorzitter van de Drentse Dam Bond, Herm Jan Brascamp, te verslaan. De vooruitgespeelde partij kenmerkte zich aanvankelijk met een kettingstelling over en weer. Palmans kwam inmiddels positioneel steeds beter te staan en maakte de partij uit met een fraaie slagzet. Hij heeft daarmee in ieder geval tot woensdagavond als de resterende partijen gespeeld worden de koppositie ingenomen. Jan Bazuin speelde nog een inhaalpartij tegen Bert Schomaker. In deze partij gingen de rivalen gelijk op met remise als resultaat.

In de onderlinge competitie won Gerard Bruins van Cees Boon. Deze bouwde zijn lange vleugel niet goed op waardoor Bruins deze vleugel onder vuur zette. Lange tijd wist hij het materieel in evenwicht te houden maar naarmate de stand dunner werd, ging het moeilijker. Met een mooie combinatie maakte Bruins het karwei af. Martin Bosch nam tegen Alberto Waterink een foutieve afruil wat hem een schijf kostte. Waterink gebruikte echter veel te veel tijd en ging in remisestand door zijn vlag.

Roelof de Jonge stoorde Mathijs Sprakel in zijn opbouw door regelmatig een ruiltje te nemen. In het middenspel gebruikten beide kemphanen veel tijd maar geen van beiden vond de winstgang. Na een drie om drie werd de vrede getekend. Johan Ottens en Cor Darwinkel streden een gelijkwaardige strijd zonder dat het evenwicht verbroken werd met de remise als logisch resultaat. Erik Beuker speelde een geweldige partij tegen Hans van Gijssel. Pas op de 36e zet werd hij het slachtoffer van een forcing wat hem een schijf kostte. Later in de partij dacht hij een 1 om 2 te kunnen nemen maar van Gijssel had verder gekeken en maakte de partij af met een mooie damslag.

Alexander Slot speelde tegen Johan Koetse een flankaanval met ondersteuning vanuit het centrum. Hierdoor was Koetse gedwongen achteruit te gaan waardoor Slot veel tempovoordeel kreeg. Koetse probeerde met een offer de partij te keren maar dit gaf hem geen kansen. Leon van der Lans was aanvankelijk niet goed bij de les tegen Nicole de Vries. Hij trapte in een Haarlemmer hetgeen hem twee schijven verlies opleverde. Nicole dacht de winst binnen te hebben en begon nonchalant te spelen. Van der Lans herstelde zich daarna prima, brak door naar dam maar dit gaf niet meer dan remise.

In de jeugdklasse heeft Pascal Strijker de koppositie overgenomen van Lisa Scholtens. In de onderlinge partij was hij veel sterker dan Lisa.

Nick Waterink heeft afgelopen week meegespeeld met de WorldCup in Wageningen. In een bijzonder zwaar deelnemersveld, met sterke winnaar Roel Boomstra, hield Waterink zich fantastisch staande. Hij eindigde met een plus één score en omdat hij ook tegen 4 buitenlanders gespeeld heeft, is het hem gelukt een MF-norm te halen. Met nog één norm mag hij zich Maître Federal noemen.

Komende zaterdag, 28 september, gaat de Nationale Competitie weer van start. Beide MTB-teams beginnen met een thuiswedstrijd. MTB 1, al jaren vaste deelnemer in de landelijke hoofdklasse, ontvangt thuis promovendus EDC Enschede. Ten opzichte van vorig jaar zijn er twee wijzigingen. Maikel Palmans heeft de club verlaten en is naar Leeuwarden vertrokken terwijl Peter Boonstra het een jaartje rustig aan gaat doen. Deze plaatsen worden nu ingenomen door twee jonge spelers, vorig jaar uitkomend voor Kampen, Michel Stempher en Rick Hakvoort. De verwachting is dat het team daarmee niet aan kracht heeft ingeboet.

MTB 2, uitkomende in de tweede klasse, speelt hoegenaamd met hetzelfde team. Jeugdtalent Nicole de Vries, pas 9 jaar, zal haar debuut maken om zodoende ervaring op te doen voor het WK waar zij Nederland gaat vertegenwoordigen bij de welpenmeisjes.

Publiek is van harte welkom bij de wedstrijden van MTB. De wedstrijden worden gespeeld in het Knooppunt, Jan Dekkerstraat 1, aanvang 12.00 uur.


Bron: Hoogeveensche Courant

Datum: 24 september 2013

Terug naar overzicht