Hoogeveense Dam Club weer van start


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Het nieuwe damseizoen is weer begonnen. Zo ook in Hoogeveen. Nadat vorige week de jeugd al aan hun competitie waren begonnen, zijn nu ook de senioren van start gegaan. Één van de jeugdspelers heeft de stap naar de seniorencompetitie gemaakt. De pas 9-jarige Nicole de Vries heeft het afgelopen seizoen dermate grote vorderingen gemaakt dat zij de jeugdafdeling ontgroeid is. En het mooie van een sport als dammen is dat je als talent op zeer jonge leeftijd je kunt meten met de senioren. Nicole kreeg direkt al een pittige tegenstander voorgeschoteld. Secretaris Hans van Gijssel kreeg de eer de spits af te mogen bijten tegen haar. Omdat er met versneld tempo gespeeld werd, ieder een uur voor de gehele partij, was van Gijssel licht in het nadeel en hij overzag een paar zetjes die zetwinst op zouden leveren. Nicole bleef heel koel en probeerde van Gijssel nog even door de vlag te drukken maar hij wist toch redelijk eenvoudig de remise af te dwingen. Carlijn Aalbregtse had ook een goede start. Met haar snelle spel wist zij Leon van der Lans, één van de langzaamste spelers, de loef af te steken. Toen van der Lans zijn tijd bijna verbruikt had, ging het mis met hem. Het eindspel liet hij zich niet meer bewijzen. Roelof de Jonge verraste Cor Darwinkel met een Coup Philippe. Hij boekte schijfwinst en speelde de voordelige stand keurig uit naar winst.

Johan Koetse begon de partij tegen John Hauschild nogal nonchalant. Deze bouwde een ijzersterke rechtervleugel op. Koetse wist zich na een paar mindere zetten van Hauschild aan de druk te ontworstelen en won een schijf. Toen Hauschild nog een schijf verloor, hield hij het voor gezien. Alexander Slot startte goed tegen Zainal Palmans door controle over het centrum te hebben. Na enige ruiltjes verwaterde het voordeel van Slot en nam Palmans het initiatief over. Hij bouwde naar een Podkowa-stand die van alle kanten gewonnen was.

Cees Boon vlocht allerlei combinaties in de partij tegen Martin Bosch maar na een foutieve afruil was het juist Bosch die een slagzet naar dam wist te creëren, De dam werd ten koste van een schijf afgenomen maar de resterende stand was voldoende voor winst van Bosch. Alberto Waterink nam tegen Seijer Troost een hekstelling in waar Troost een sterk centrum tegenover stelde. Toen Troost combineerde naar dam, was het snel gebeurd met Waterink. Zoon Nick Waterink, met het predikaat toptalent op zijn schouders, leek weinig moeite te hebben met Gerard Bruins. Vakkundig werd zijn positie vastgezet en Bruins moest vluchten in een heel kromme stand. Met een offer en vervolgens een dreiging kwam hij uit de problemen waarna de partij, als enige van de avond, in remise eindigde. Jan Bazuin tenslotte speelde tegen Mathijs Sprakel een ijzersterke partij en won overtuigend.

In de jeugdklasse is er na twee avonden een verrassende koploper. Christian Otten speelde heel geconcentreerd en dit werd beloond met de koppositie. Hij moet dit delen met Lisa Scholtens die hoge kampioensaspiraties heeft. Pascal Strijker herstelde zich op de tweede avond goed van zijn verliespartij tegen Lisa Scholtens. Komende zaterdag gaat het gehele team naar Wageningen waar de Nationale Jeugddamdag georganiseerd wordt. Dit is een nevenactiviteit van de strijd om de World Cup. De gehele wereldtop is daar aanwezig en ons toptalent Nick Waterink, nog maar 14 jaar, mag zich daar tussen al die toppers mengen; een geweldige ervaring voor hem.


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 10-09-2013

Terug naar overzicht