Damviertal HDC ronde verder in landelijke bekerstrijd


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen- Een team van de Hoogeveense Dam Club heeft als kampioen van Drenthe meegestreden in de landelijke bekercompetitie in het Gelderse Huissen. In de eerste ronde waren ze gekoppeld aan ereklasser Witte van Moort Westerhaar en de eersteklassers Zenderstad IJsselstein en DC Heerenveen. HDC kwam uit met Zainal Palmans, B Eggens, Jan van Loenen en Alexander Slot. In de eerste ronde ging men verrassend onderuit tegen Heerenveen. Eerst trapte van Loenen in een slagzetje en vervolgens ging Slot in een ogenzienlijk betere stand volledig de mist in. Weliswaar zorgde Palmans voor een tegentreffer maar Eggens kon zijn iets betere stand niet verzilveren; een verlies dus van 3-5. Ook de tweede partij tegen Zenderstad liep nogal moeizaam. Eggens kreeg een dure doorbraak tegen maar herstelde zich en wist het eindspel beter te behandelen dan zijn tegenstandster. Palmans en van Loenen hadden inmiddels voordeel bereikt maar dit sloeg niet door waardoor beide partijen in remise eindigden. Slot kwam moeilijk te staan en moest alle zeilen bijzetten om de zege veilig te stellen en dit lukte waardoor de partij in een zege van 5-3 eindigde. De wedstrijd tegen favoriet Witte van Moort moest gewonnen worden om verder te bekeren. Palmans toonde zijn grote vorm door HDC op voorsprong te zetten. Toen Slot zijn mindere stelling toch omtoverde in remise zag het er heel goed uit voor HDC want zowel Eggens als van Loenen hadden zeker geen mindere stand. Van Loenen werd nog wel bijna verrast door een offer en achterloper maar de resterende stand was gewoon remise. Eggens nam vervolgens geen risico meer en bood remise aan hetgeen geaccepteerd werd.

HDC eindigde met evenveel wedstrijdpunten als bordpunten op een gedeelde eerste plaats met Heerenveen. Deze kregen de eerste plaats toebedeeld door winst in de onderlinge partij. In de volgende ronde zal HDC het zeer zwaar krijgen met tegenstanders als Hijken, het Noorden en Huizum. Maar stunten kunnen ze, dat hebben ze meerdere malen bewezen.

De onderlinge competitie is afgesloten met een prijsuitreiking en een sneldamtoernooi. In de hoofdklasse werd Zainal Palmans overtuigend kampioen met op de tweede en derde plaats Alexander Slot en de onttroonde titelverdediger Nick Waterink. In de eerste klasse werd Roelof de Jonge kampioen met op de tweede plaats Geert Kleine en derde werd nieuwkomer Martin Bosch. De prijs voor de speler met de grootste progressie was voor Geert Kleine en Erik Beuker was opnieuw het meest trouwe lid.

Het sneldammen was in poule 1 een prooi voor Zainal Palmans. De tweede en derde plaats waren voor Jol Palmans en Alexander Slot. Poule 2 werd gewonnen door Geert Kleine voor Hans van Gijssel en Martin Bosch. Seijer Troost was de sterkste in poule 3 met Carlijn Aalbregtse op de tweede plaats en John Hauschild werd derde. De opkomst met 27 leden was bijzonder goed te noemen.

Aanstaande zaterdag zullen Lisa Scholtens en Isis Waterink aantreden op het NK voor benjamins, voor kinderen geboren na 1 januari 2005. In Culemborg gaan ze de strijd aan met 7 meisjes en 11 jongens. Zit er weer een podiumplaats in?

Foto: Op de afsluitavond van het damseizoen 2012 2013 werden de kampioenen vereeuwigd. Op de foto van links naar rechts, achter: Alberto Waterink (namens Nick Waterink, derde van de hoofdklasse), Martin Bosch (derde van de eerste klasse). Hiervoor: Alexander Slot (tweede van de hoofdklasse), Zainal Palmans (sneldamkampioen en algeheel kampioen met de grote wisselbeker, beschikbaar gesteld door Incasso Divisie), Roelof de Jonge (eerste van de eerste klasse), Geert Kleine (tweede van de eerste klasse, sneldamkampioen van de eerste klasse en speler met de meest verrassende uitslagen). Vooraan: Erik Beuker (trouwst opkomend lid).

 


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 28 mei 2012
Foto: Hans van Gijssel

Terug naar overzicht