16 leerlingen behalen damdiploma


Hoogeveensche Courant, Gerard Bruins

Hoogeveen - Afgelopen clubavond hebben maar liefst zestien jongeren damexamen gedaan. Zeven jongeren hebben gedurende 10 weken de cursus opleidend voor het van der Wal examen met goed gevolg afgelegd. Dit waren Stef en Lisa Schep, Angela Kuiper, Meike Burema, Isis Waterink en de broertjes Christian en Marc Otten. Ook vijf jongeren die getraind worden voor de halve finale van Nederland voor scholen hebben met goed gevolg het examen afgesloten. Dit waren Esad Yildirim, Laurens Hummel, Marjoline Sok, Django Jonker en Jayson van der Zweerde. Voor het Wiersma wit examen gingen op Nicole de Vries, Pascal Strijker en Babethe Doldersum. Ook zij haalden zonder noemenswaardige problemen het diploma binnen. Als enige mocht de pas 8-jarige Lisa Scholtens examen doen voor het Kroonschijfdiploma want zij had enige tijd geleden al het Wiersma wit diploma behaald. Het pittige examen sloot zij af met een mooie score van 19 goed van de 23. Proficiat allemaal.

Er was ook succes voor HDC in de provinciale bekercompetitie. In de halve finale moest men aantreden tegen Roden-Leek. Zainal Palmans won vrij snel van Feiko Stoppels maar de stand werd weer gelijk toen Alexander Slot in een zetje trapte tegen Bert Begeman. Nick Waterink kwam niet door de taaie verdediging van Jaap Huizinga heen. Alle ogen waren toen gericht op Gerard Bruins. Hij had tegen Bert Honderd een voordelige stand opgebouwd maar hij had problemen met het afmaken. Ook Honderd liet remisekansen lopen waarna Bruins een overmachteindspel creŽerde.

De finale werd gespeeld tegen Houdt Stand uit Beilen. Alexander Slot had zijn dag niet want hij liet een zeer goede stand tegen Meint de Vries volledig uit de hand lopen en verloor. Nick Waterink kwam niet door de stugge verdediging van Peter Boonstra heen. Zainal Palmans had een zeer dure doorbraak tegen Gert Bosker genomen. Meer dan remise zat er eigenlijk niet in totdat Bosker begon te prutsen. Opnieuw lag de ondankbare taak bij Gerard Bruins om de overwinning in de wacht te slepen. Tegen Aike Smid had hij een prachtige stand opgebouwd maar door een onoplettendheid kwam er een stand op het bord die niet meer te winnen was. De barrage moest uitkomst geven. Alexander Slot herstelde zich goed en zette HDC op voorsprong, Nick Waterink remiseerde opnieuw waarna Zainal Palmans de zege veilig stelde. De nederlaag van Gerard Bruins was daarna van geen belang meer.

Het tweede team kon geen potten breken. In de halve finale was Houdt Stand te sterk en in de troostfinale om de derde plaats waren ze ook kansloos tegen Roden-Leek.

In de onderlinge competitie behaalde Johan Koetse een fraaie overwinning op John Hauschild. Met een mooie combinatie trok hij de partij naar zich toe. Het krachtsverschil tussen Tjerk Helder en Mathijs Sprakel was erg groot. Helder liet zich in de opening opsluiten zonder het vervolg te kennen. Sprakel wist hier wel weg mee. Alexander Slot nam Cees Boon in een korte vleugelopsluiting met veel slagzetten. Toen Slot dacht positioneel te kunnen winnen, kwam Boon met een verrassende zet welke schijfwinst opleverde. Slot vocht met de moed der wanhoop door en profiteerde alsnog van een fout van Boon waarna de vrede getekend werd. Seijer Troost kwam met een Keller-opening op de proppen die de mist in ging. In het eindspel kwam hij duidelijk beter te staan dan tegenstander Jan Zwiggelaar maar hij was voortijdig tevreden met remise. Koploper Zainal Palmans pakte in de opening tegen Martin Bosch een klein voordeel en breidde dit uit tot controle over de stand. Bosch speelde taai richting centrum maar Palmans bleek toch een graadje sterker. De partij tussen Nick Waterink en Jan Bazuin ging gelijk op totdat Bazuin een grote afruil nam. Dit leverde hem een mindere stand op en tot overmaat van ramp kwam er direct een forse blunder achteraan.

Erik Beuker zag tegen Geert Kleine beren op de weg waardoor hij zo maar een schijf weggaf. Lange tijd was het daarna in evenwicht totdat Kleine een winnende 5 om 6 naar dam nam. Alberto Waterink speelde tegen Gerard Bruins een prima partij. Na een degelijke opening leek Bruin voordeel te behalen na enige vreemde ruiltjes van Waterink maar dit viel zwaar tegen. In het eindspel moest Bruins zijn toevlucht nemen tot een damdreiging welke door Waterink niet goed werd tegengespeeld. Bruins nam de combinatie en speelde de partij goed uit.


Bron: Hoogeveensche Courant
Datum: 26 maart 2013

Terug naar overzicht